×

10 zaskakujących zwyczajów, które obowiązują podczas jedzenia w innych krajach

Co kraj, to obyczaj! I tych obyczajów wypadałoby przestrzegać. Okazuje się, że to, co u nas mogłoby być uznane za niegrzeczne- jest w pełni akceptowalne w innych krajach. A poznawanie kraju przez jedzenie to najlepsze, co może nas spotkać!

#1 Siorbanie

Głośne wciąganie makaronu może być naprawdę irytujące. Pewnie niejedna mama posyłała znad talerza rosołu piorunujące spojrzenia.
W Japonii nie ma z tym problemu! Siorbanie jest nie tylko dopuszczalne, ale wręcz wymagane. Uznaje się, że poprawia smak makaronu i ułatwia zjedzenie gorącego ramenu.

ozu-teapot.tumblr.com

#2 Jedzenie rękami

Jedzenia rękami jest szczególnie popularne na Bliskim Wschodzie. Zanim jednak sięgniesz po przekąskę- uważaj! Nie każda ręka jest tuta akceptowana. Prawa ręka jest zarezerwowana do zajmowania się jedzeniem, a sięganie po jedzenie lewą ręką jest uważane za zniewagę dla gospodarza.
Biedni leworęczni!

muslimvibe

#3 Uważaj, gdzie dodajesz parmezan

Z miłości do sera dodajemy go czasem do nietypowych potraw, np. krewetek i makaronu z owocami morza. Lepiej jednak powstrzymać się przed tym we Włoszech. To właśnie w królestwie pizzy i makaronu pomysł połączenia sera i owoców morza jest postrzegany jako kulinarna katastrofa.

directoalpaladar.com

#4 Z szacunku do starszych

W Korei Południowej powstrzymywanie się od jedzenia do momentu, gdy najstarsza osoba przy stole nie zjada pierwszego kęsa, jest postrzegane jako wyraz wielkiego szacunku. Dopiero gdy senior rodu zacznie jeść- po widelec sięga reszta rodziny.

sweetfineday.com

#5 Sól i pieprz poproszę!

W Portugalii proszenie o sól i pieprz w restauracji jest wielką obrazą dla szefa kuchni i jego umiejętności kulinarnych.
No cóż, czasami nie da się inaczej!


vermontcountrystore.com

#6 Pałeczkowa etykieta

Jedzenie pałeczkami nie należy do najprostszych. A wokół tego zbudowane są całe zasady etykiety!
Pozostawienie pałeczek pionowo w misce ryżu jest postrzegane w Chinach jako dziwactwo, ponieważ w ten sposób zazwyczaj ceremonialny ryż jest składany jako ofiara na pogrzebach.
Szczytem chamstwa jest machanie pałeczkami w czyimś kierunku (np. podczas gestykulowania), a nawet zostawienie ich na stole tak, że wskazując bezpośrednio na kogoś innego.

Giphy

#7 Łyżka i widelec

Dla nas widelec to podstawowy sprzęt do jedzenia. W Tajlandii jest jednak nieco inaczej: jedynym zastosowaniem widelca jest wpychanie jedzenia na łyżkę, którą następnie wkłada się do ust.

Youtube

#8 Czas na herbatkę

Kiedy wybije 17:00- czas na herbatę! Mowa tutaj oczywiście o Brytyjczykach. I tutaj również obowiązują pewne zasady.
Na przykład podczas mieszania herbaty, łyżka nigdy nie powinna dotykać ścianek filiżanki, unikając w ten sposób denerwującego dźwięku dzwonienia (i prawdopodobnie odpryskiwania porcelany). Nigdy też nie zostawiaj łyżki w filiżance: odłóż ją na spodek.

#9 Tylko sztućce

Zamawiasz kurczaka w Chile i chcesz złapać udko w rękę? Lepiej jednak tego nie robić. W tym kraju zwyczajowo używa się noża i widelca to jedzenia… no cóż, wszystkiego.

Reddit

#10 Jeść do końca czy nie?

W Japonii i Indiach czyszczenie talerza jest postrzegane jako uhonorowanie gospodarza, wyrażające, jak bardzo podobał Ci się posiłek.
Ale! Na przykład w Chinach jest to postrzegane jako wiadomość, że gospodarz nie nakarmił Cię wystarczająco. Grzecznym zachowaniem jest pozostawienie odrobiny jedzenia na talerzu.
Nasze babcie też to znały: zjedz mięso, zostaw ziemniaczki 😉

 

Wybrane dla Ciebie

Ekspertka od savoiur vivre’u twierdzi, że niewłaściwie jemy pieczywo. Ten występ wzbudził wiele kontrowersji

Wakacje, hotele all inclusive i szwedzkie stoły. Wydaje się, że nie ma tutaj nic skomplikowanego. Ekspertka od etykiety twierdzi jednak inaczej. Eksperka od savoiur vivre’u mówi, jakie błędy popełniamy Jednym z gości śniadaniowego programu „Dzień Dobry TVN” była Dominika Grodowska, ekspertka od savoir vivre’u. W związku z wakacjami postanowiła podzielić się swoimi radami i wiedzą, […]

10 rzeczy, o który warto pamiętać podczas wizyty w restauracji. Przydadzą się nie tylko w czasie obostrzeń

Już niedługo restauracje otworzą swoje ogródki. Mamy nadzieję, że to krok w kierunku do otwarcia całych lokali. Podczas swojej wizyty warto jednak pamiętać o kilku rzeczach. #1 Jak podzielić rachunek Jeśli chcesz podzielić rachunek- zgłoś to wcześniej kelnerowi. Nie stanowi to najmniejszego problemu, o ile kelner będzie o tym poinformowany wcześniej. Wszystko na spokojnie zliczy […]

9 zasad dobrych manier przy stole, które każdy powinien znać i stosować

Chociaż nasze zachowanie przy stole nie musi codziennie być idealnie zgodne z etykietą, to w przypadku wspólnego wyjścia lub kolacji w większym gronie warto zastosować się do kilku zasad. #1 Kurczaka możesz jeść palcami Ale tkwi tutaj mały haczyk. Jeśli idziesz do restauracji, która podaje obok małą miseczkę do zamoczenia palców, możesz odłożyć sztućce. W […]

11 zasad savoir-vivre przy stole. Znając je nie narobisz sobie wstydu

Odpowiednie zachowanie przy stole to podstawa. Żeby wypaść kulturalnie i z klasą w towarzystwie wystarczy przestrzegać kilku zasad. #1 Nie grzeb w zębach przy stole Resztki jedzenia, które utknęły między zębami, mogą być naprawdę irytujące. Nie wyciągaj ich jednak przy stole, ponieważ jest to zwyczajnie niegrzecznie. Spróbuj delikatnie przepłukać usta wodą lub przeproś towarzystwo i […]

zamknij