11 smacznych wskazówek, dzięki którym Twoje potrawy wskoczą na jeszcze wyższy poziom

Czasami nie trzeba wiele, żeby znane nam już potrawy zyskały zupełnie nowy smak.

#1 Przed przygotowaniem dania z cebulą- namocz ją w zimnej wodzie
Zimna woda wyciąga siarczany, dzięki czemu cebula będzie współpracowała lepiej.



#2 Podkręć swoją kawę szczyptą cynamonu i soli


Przed zaparzeniem dodaj szczyptę soli i cynamonu do zmielonej kawy. Sól zniweluje gorycz i wydobywa smak, a cynamon odmieni Twoje życie.

#3 Przed dodaniem „soczystych” warzyw do sałatki- delikatnie je posól


Sól usunie nadmiar wody z warzyw, dzięki czemu pozostaną chrupiące. Pamiętaj, żeby później samej sałatki już nie dosalać 😉



#4 Aby upiec idealne ciasto bez przepisu, cukier należy ważyć na mąkę, a jajka na tłuszcz.
Pamiętaj, że ta zasada dotyczy wagi, nie objętości!



#5 Zawsze dodawaj sól podczas pieczenia


Szczypta soli, nawet do słodkich wypieków, to obowiązkowy element. Wydobywa jeszcze więcej smaku!

#6 Dodaj łyżkę masła orzechowego lub musztardy, aby dopełnić smaki sosów i gulaszów
Do makaronu z serem dodaj odrobinę musztardy, a do sosu z duszonego mięsa wrzuć trochę masła orzechowego. Zyskasz zupełnie nowy smak!

#7 Zaopatrz się w ocet balsamiczny
Dodaj go do truskawek, pieczonych warzyw, a zwłaszcza do makaronu. Jest nie tylko smaczny, ale także super zdrowy.

#8 Sekretem idealnie kruchych maślanych ciasteczek jest temperatura
Należy używać nie tylko zimnego masła, ale także zimnej mąki i zimnego cukru, aby masło nie stopiło się przed włożeniem do piekarnika.

#9 Przygotowując mrożoną herbatę dodaj do niej małą szczyptę sody oczyszczonej
Soda oczyszczona neutralizuje taninę w herbacie, dzięki czemu możesz pozbyć się goryczki.

#10 Zadbaj o swoje noże
Najlepiej jest używać drewnianej deski do krojenia. Noże myj zawsze ręcznie. Nie wrzucaj ich do zmywarki i postaraj się nie moczyć ich zbyt długo.
Jeśli chodzi o ich przechowywanie, należy je trzymać w drewnianym bloku, co zapobiega ich matowieniu.

#11 Dopasuj temperaturę talerzy do temperatury jedzenia
Podgrzej talerze, wkładając je do piekarnika na 200 stopni na 5 minut i schłodź, umieszczając je w lodówce na 20 minut lub krócej. W zależności od tego, co chcesz serwować 😉

Komentarze