11 smacznych wskazówek, dzięki którym Twoje potrawy wskoczą na jeszcze wyższy poziom

Czasami nie trzeba wiele, żeby znane nam już potrawy zyskały zupełnie nowy smak.

#1 Przed przygotowaniem dania z cebulą- namocz ją w zimnej wodzie

Zimna woda wyciąga siarczany, dzięki czemu cebula będzie współpracowała lepiej.

#2 Podkręć swoją kawę szczyptą cynamonu i soli

Przed zaparzeniem dodaj szczyptę soli i cynamonu do zmielonej kawy. Sól zniweluje gorycz i wydobywa smak, a cynamon odmieni Twoje życie.

laurenconrad.com

#3 Przed dodaniem „soczystych” warzyw do sałatki- delikatnie je posól

Sól usunie nadmiar wody z warzyw, dzięki czemu pozostaną chrupiące. Pamiętaj, żeby później samej sałatki już nie dosalać 😉

Giphy

#4 Aby upiec idealne ciasto bez przepisu, cukier należy ważyć na mąkę, a jajka na tłuszcz.

Pamiętaj, że ta zasada dotyczy wagi, nie objętości!

Freepik

#5 Zawsze dodawaj sól podczas pieczenia

Szczypta soli, nawet do słodkich wypieków, to obowiązkowy element. Wydobywa jeszcze więcej smaku!

Freepik

#6 Dodaj łyżkę masła orzechowego lub musztardy, aby dopełnić smaki sosów i gulaszów

Do makaronu z serem dodaj odrobinę musztardy, a do sosu z duszonego mięsa wrzuć trochę masła orzechowego. Zyskasz zupełnie nowy smak!

buzzfeed.com

#7 Zaopatrz się w ocet balsamiczny

Dodaj go do truskawek, pieczonych warzyw, a zwłaszcza do makaronu. Jest nie tylko smaczny, ale także super zdrowy.

zu-faul-zum-kochen.de

#8 Sekretem idealnie kruchych maślanych ciasteczek jest temperatura

Należy używać nie tylko zimnego masła, ale także zimnej mąki i zimnego cukru, aby masło nie stopiło się przed włożeniem do piekarnika.

anitalianinmykitchen.com

#9 Przygotowując mrożoną herbatę dodaj do niej małą szczyptę sody oczyszczonej

Soda oczyszczona neutralizuje taninę w herbacie, dzięki czemu możesz pozbyć się goryczki.

Freepik

#10 Zadbaj o swoje noże

Najlepiej jest używać drewnianej deski do krojenia. Noże myj zawsze ręcznie. Nie wrzucaj ich do zmywarki i postaraj się nie moczyć ich zbyt długo.
Jeśli chodzi o ich przechowywanie, należy je trzymać w drewnianym bloku, co zapobiega ich matowieniu.

Freepik

#11 Dopasuj temperaturę talerzy do temperatury jedzenia

Podgrzej talerze, wkładając je do piekarnika na 200 stopni na 5 minut i schłodź, umieszczając je w lodówce na 20 minut lub krócej. W zależności od tego, co chcesz serwować 😉

blog.blueapron.com

Komentarze

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×