Newsy11 wyjątkowych dań z najlepszych restauracji na świecie. Ludzie ustawiają się po nie w kolejkach

11 wyjątkowych dań z najlepszych restauracji na świecie. Ludzie ustawiają się po nie w kolejkach

11 wyjątkowych dań z najlepszych restauracji na świecie. Ludzie ustawiają się po nie w kolejkach
Ewa
16.10.2020 15:21

Są restauracje, w których ludzie są gotowi czekać tygodniami na rezerwację i przejechać setki kilometrów, żeby tam zjeść. Oto kilka z nich:

#1 Grzyb z japońskiej restauracji „Inua”

Japońska restauracja Inua parzy grzyby Maitake przez 5 dni, następnie wędzą na drewnie wiśniowym, duszą w Miso i podają z płatkami sakury w soli. Restauracja otrzymała 2 gwiazdki Michelin 2 lata po otwarciu dzięki jej niemieckiemu szefowi kuchni Thomasowi Frebelowi.

Obraz

#2 Kombucha z hiszpańskiej restauracji „Mugaritz”

Kombucha z kwiatami to jedno z dań, którymi zaskakuje swoich gości hiszpańska restauracja Mugaritz, która zajęła 7. miejsce wśród najlepszych restauracji świata. Deser to element wzbudzającego ciekawość menu: oprócz kombuchy znajdziemy w nim czarnego banana z krewetkami i lodami ostrygowymi.

Obraz

#3 Taco z meksykańskiej restauracji „Frida”

Najdroższe taco świata składa się z langustyny, wołowiny Kobe, kawioru albinosa huso oraz sera Brie z czarnymi truflami. Danie to oferuje restauracja „Frida” znajdująca się w meksykańskim kurorcie Grand Velas Los Cabos.

Obraz

#4 Kurczak w sosie sojowym z Singapuru

Najtańsza restauracja z gwiazdką Michelin nazywa się „Hong Kong Soya Sauce Chicken Rice and Noodle”. Zasłynęła z charakterystycznego kurczaka w sosie sojowym podawanego z ryżem, który kosztuje tylko 2,20 dolara. Po otrzymaniu nagrody, restaurację odwiedza fala ludzi. Ale Chan, właściciel, nie planuje zwiększać cen swoich potraw, mówiąc: „to niesprawiedliwe, aby je podnosić tylko dlatego, że zdobyłem nagrodę”.

Obraz

#5 Deser jagodowo-buraczkowy w hiszpańskiej restauracji „Mugaritz”

Stworzenie tych ogromnych jadalnych bąbelków z jagód i buraków dojrzewających na słońcu zajęło szefowi kuchni Andoni Luis Aduriz rok eksperymentów.

Obraz

#6 Sałatka „Gargouillou” z francuskiej restauracji „Bras”

Restauracja „Bras”, znajdująca się we Francji, do jednego dania używa nawet 60 składników. Składniki zmieniają się w zależności od pory roku. Np. Paproć, ogórecznik biały, rokambol,koniczyna, trybula bulwiasta, nasturcja, fiteum,, cebula walijska, cykoria, ciecierzyca, rzodkiew różowa, salsefia, koper alpejski i borowiki.

Obraz

#7 Desery z restauracji „Mickey & Monkeys” w Sankt Petersburgu

Planując wizytę w „Mickey & Monkeys” staraj się być naprawdę głodny, aby doświadczyć nie tylko estetycznej, ale i gastronomicznej przyjemności z ich ogromnych deserów, które zawierają około 900 kalorii.

Obraz

#8 Kawa w marchewce w australijskim „Locals Corner”

Marchewka zamiast filiżanki to dość nietypowy sposób podania. Oprócz tego możesz napić się kawy z jabłek lub awokado.

Obraz

#9 Cebula pieczona w soli z grzybami z duńskiej restauracji „AOC”

Ta nowoczesna kuchnia skandynawska oparta jest na lokalnych, sezonowych produktach. Nagrodzona dwiema gwiazdkami Michelin kopenhaska restauracja AOC oferuje swoim gościom pieczoną w soli cebulę z dzikimi grzybami

Obraz

#10 Tapioka z kokosem i rakami z brazylijskiej restauracji „D.O.M.”

Alex Atala, szef kuchni „D.O.M.” (dwie gwiazdki Michelin), stworzył to niezwykłe danie z raków, tapioki i kokosa. Alex znany jest z walki o zachowanie lasów deszczowych Amazonii i obronę praw rdzennej ludności. W menu restauracji znajduje się nawet składnik tradycyjny dla plemienia Baniwa - mrówki amazońskie.

Obraz

#11 Małże z restauracji „Coi” w San Francisco

W restauracji „Coi”, która otrzymała 2 gwiazdki Michelin rezygnuje się z tradycyjnego sposobu serwowania małży w większości restauracji. Cannolis z małży gotuje się z boczkiem, pietruszką, czosnkiem i cytryną.

Obraz
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także