Porady12 kuchennych wskazówek od zawodowych szefów kuchni. Z ich pomocą unikniesz wpadki!

12 kuchennych wskazówek od zawodowych szefów kuchni. Z ich pomocą unikniesz wpadki!

12 kuchennych wskazówek od zawodowych szefów kuchni. Z ich pomocą unikniesz wpadki!
Ewa
23.10.2020 12:19, aktualizacja: 26.09.2023 14:47

Rady od profesjonalistów są naprawdę nieocenione. Mamy dla Ciebie kilka wskazówek z których korzystają absolwenci szkół kulinarnych na całym świecie.

#1 Zastąp sól sosem sojowym, rybnym lub tamari

Zawierają w sobie dodatkowo "umami", które niesamowicie podkręci smak Twojego dania.

Obraz

#2 Im bardziej będziesz rozszerzać swoją wiedzę o kuchni, tym lepszym kucharzem staniesz się.

Chociaż zwykle uczy się jednej techniki i europejskich sposobów przygotowania dań, to nie warto zamykać się na nowości. Jeśli nie masz możliwości podróżowania lub kupowania książek- odpal YouTube!
Żaden rodzaj kuchni nie ma monopolu na smak, więc warto eksperymentować.

#3 Żeby szybko pokroić pomidorki koktajlowe- sięgnij po zamknięcia do pojemników

Włóż je pomiędzy dwa talerzyki lub dwa zamknięcia pojemników. Zrobisz to o wiele szybciej i oszczędzisz trochę nerwów.

Obraz

#4 Nigdy nie kupuj zamarynowanych już kawałków mięsa w sklepie

Często są to słabszej jakości lub po prostu starsze kawałki mięsa, które "ratuje się" marynatą. Jak dobra by ona nie była, to wciąż pewniejszym i zdrowszym rozwiązaniem jest kupno świeżego, nieprzyprawionego mięsa i przygotowanie marynaty w domu.

#5 Zadbaj o porządek

Odkładaj na miejsce wszystko, czego nie używasz. Zachowanie porządku na miejscu pracy to podstawa! Żaden profesjonalny kucharz nie lubi gotować w bałaganie.

#6 Nie wylewaj tłuszczu po smażeniu boczku

Jeśli trafił Ci się tłusty kawałek mięsa- nie wylewaj jego pozostałości z patelni. Przefiltruj schłodzony (ale wciąż płynny) tłuszcz z bekonu przez papierowy ręcznik do kubka na kawę lub pojemnika odpornego na ciepło. Używaj go wszędzie tam, gdzie używasz masła, smalcu lub oleju.

#7 Spróbuj dodać odrobiny octu jabłkowego do gotowego sosu

Sos powstały z wytopionego tłuszczu z kurczaka lub indyka jest naprawdę pyszny. Żeby jeszcze bardziej podkręcić jego smak- dodaj odrobinę octu jabłkowego. Odrobina kwaśnego smaku jeszcze bardziej podkręci Twój sos.

#8 Dodawaj sól z ręki

Zamiast bezpośrednio sypać sól z pojemnika lub łyżeczki- nasyp najpierw na dłoń. Będziesz miał większą kontrolę nad ilością i unikniesz przesolenia.

Obraz

#9 Przed gotowaniem osusz wszystkie składniki, które zatrzymują wilgoć - takie jak mięso, ryby i warzywa - ręcznikiem papierowym.

Dzięki temu zachowają swoją oryginalną strukturę i pozostanę pyszne i chrupiące.

#10 Nie bój się gotowych mieszanek przypraw

Pamiętaj tylko o tym, żeby sprawdzać skład. Odrzuć mieszanki, które na pierwszym miejscu mają sól- szkoda za nią przepłacać.
Gotowe mieszanki będą świetnym pomysłem, gdy przygotujesz mięso, którego jeszcze nie robiłeś lub gdy nie masz czasu na komponowanie zestawu.

#11 Próbuj, próbuj i jeszcze raz próbuj

Próbuj dania na każdym etapie jego przygotowywanie, bo tylko w ten sposób będziesz w stanie wyeliminować błędy. Podsmaż najpierw jednego klopsa i spróbuj, czy na pewno wszystko jest dobrze.
Oczywiście, kiedy jesteś mistrzem danego dania, to nie musisz robić tego aż tak często ;)

Obraz

#12 Przepisy to tylko mapa drogowa

Czasami poboczne drogi okażą się lepsze, warto trzymać się jednak ogólnych wskazówek. Nie bój się eksperymentować!

Jest jednak mały wyjątek- pieczenie! Tam jednak lepiej trzymać się oryginalnego przepisu ;)

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także