12 kulinarnych sztuczek, których uczą tylko w szkołach gastronomicznych

Zastanawiacie się czasem jak profesjonaliści zawsze przygotowują bezbłędne i pyszne posiłki? Oczywiście mają na to swoje sztuczki, którymi niechętnie dzielą się ze światem. Czasem sekrety przekazują uczniom, jednak kulinarne tajemnice gorliwie ukrywają przed resztą świata.

Czasem jednak można podpatrzeć, co skrywa się za soczystym mięsem i wykorzystać tę wiedzę na własny użytek. Poniżej mamy dla was kilka cennych wskazówek szefów kuchni, które z pewnością okażą się pomocne w kuchni.

Soczyste mięso


Baked meat

Mięso bardzo łatwo jest przesuszyć, jednak by tego uniknąć, umieść je w solance. Wystarczą 3 szklanki wody, ¼ szklanki soli i ¼ szklanki cukru. Mięso w solance włóż na chwilę do lodówki. Godzina wystarczy na 1 kg mięsa, jednak zależy to również od jego grubości. Pamiętaj jednak, by nie pozostawiać go dłużej niż 8 godzin.

Najlepsze naleśniki


pancake

Wystarczy, że do ciasta na naleśniki dodasz 2 łyżki kwaśnej śmietany. Ciasto będzie puszyste i znacznie lepsze.

Przyprawy


Spice

Znacznie lepszy aromat przypraw otrzymasz wrzucając je na patelnię. Opiekaj je na średnim ogniu do uzyskania zapachu. Później za pomocą moździerza stwórz własną mieszankę.

Ziemniaczane puree


Puree KFC

By przygotować idealne puree, dodaj odrobinę mleka i masła. Jednak przed tłuczeniem ziemniaków, pamiętaj, by dokładnie je osuszyć.

Idealny stek


Steak

Nie smaż kawałka mięsa, które właśnie zostało wyciągnięte z lodówki. Poczekaj 1 lub 2 godziny, aby osiągnęło temperaturę pokojową. Dzięki temu mięso będzie się smażyć równomiernie, gdyż pozbędziesz się całej wilgoci. Bez względu jak wysmażone steki lubisz, zawsze będą doskonałe.

Lekkie ciasto

12 kulinarnych sztuczek, które uczą tylko w szkołach gastronomicznych

Idealne ciasto możesz zrobić w bardzo prosty sposób. Wystarczy, że masło będzie miało temperaturę pokojową.

Ryba z delikatną skórką


Grilled Haddock

Zanim zaczniesz smażyć lub grillować rybę, posmaruj ją cienką warstwą majonezu. Dodaj odrobinę soli i idealna ryba gotowa. Przed jedzeniem możesz doprawić ją sokiem z cytryny dla lepszego smaku.

Cukier nie tylko słodki


sugar shower

Cukier może być przyprawą, zupełnie jak sól. Odrobina dodana do potrawy, poprawi i wydobędzie jej smak.

Jajka sadzone


Fried Egg

Wystarczą 3 składniki. Pół łyżki masła dokładnie roztop na patelni, uważaj jednak, by nie zaczęło skwierczeć. Rozbij jajko i smaż przez 4 minuty. Teraz odrobina soli i gotowe.

Nie bój się czosnku


Garlic

Jeśli obawiasz się nieprzyjemnego zapachu czosnku w potrawie, wystarczy dodać odrobinę soku  cytryny. Unikniesz jego aromatu, a mimo to jego smak będzie wyczuwalny.

Chrupiący chleb


Bread everywhere

Jeśli jesteś miłośnikiem domowego chleba, ta porada jest dla ciebie. Podczas pieczenie chleba, umieść w piekarniku miskę z wodą. Para zrobi swoje. Chleb będzie idealnie wypieczony, a skórka chrupiąca.

Idealnie kremowa zupa


soup

Zanim zaczniesz gotować zupę-krem, podsmaż warzywa na oliwie z oliwek, a następnie dodaj trochę wody lub bulionu. Smażenie doprowadzi do karmelizacji cukru w warzywach i poprawi ich smak. Warto zapamiętać tę sztuczkę także podczas przygotowywania gulaszu z warzywami.


Komentarze

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×