Wirtualna Polska

Obalamy 12 najpopularniejszych mitów dotyczących gotowania makaronu

Obalamy 12 najpopularniejszych mitów dotyczących gotowania makaronu

Nie wiem jak Ty, ale ja mogłabym jeść makarony na okrągło. Nie powinien więc zdziwić Cię fakt, że w moim tygodniowym menu bardzo często pojawia się ta potrawa.

Wirtualna Polska

A skoro już o makaronach mowa, dziś chciałabym obalić kilkanaście największym mitów związanych z ich przygotowaniem. Tego nie możesz przegapić ?

Wirtualna Polska
Wirtualna Polska

#1 MIT: Dodaj soli do wody, a makaron szybciej się ugotuje

PRAWDA:

Wirtualna Polska
Wirtualna Polska

Tak naprawdę sól służy wyłącznie do nadania smaku gotującemu się makaronowi. Nie ma nic wspólnego z przyśpieszeniem całego procesu gotowania.

#2 MIT: Rzuć makaronem o ścianę. Jeśli się przyklei, oznacza, że jest gotowy

PRAWDA:

Wirtualna Polska
Wirtualna Polska

Zarówno niedogotowany, jak i rozgotowany makaron, może przykleić się do ściany. Jego lepkość w rzeczywistości nie ma nic wspólnego z tym, czy nadaje się już do spożycia, czy też nie. Tak naprawdę, makarony posiadają cienką warstwę skrobi i dlatego mogą się kleić. Zamiast prób z zrzucaniem o ścianę, regularnie zamieszaj w garnku, aby makaron się nie skleił w jedną bryłę.

#3 MIT: Ugotowany makaron należy przepłukać wodą

Wirtualna Polska
Wirtualna Polska

PRAWDA:

Jeśli nie zależy Ci, aby szybko schłodzić makaron i dodać go sałatki, unikaj płukania. Proces ten w rzeczywistości usuwa skrobię z makaronu, przez co traci on swoją jedwabistą konsystencję.

Wirtualna Polska
Wirtualna Polska

#4 MIT: Przygotowując lasagne, powinnaś użyć ugotowanego makaronu

PRAWDA:

Wirtualna Polska
Wirtualna Polska

To kolejny mit, który należy obalić. Otóż cały sekret tkwi w konsystencji sosu. Jeśli jest ona wystarczająco luźna, możesz spokojnie zrobić lasagne z surowym makaronem. Zawartość wody w sosie jest wystarczająca, by sprawić, że tuż po wyjęciu z piekarnika makaron będzie idealnie al dente.

#5 MIT: Dodaj oliwy do gotującego się makaronu, a nie będzie się kleił

PRAWDA:

To w rzeczywistości prawdziwe marnotrastwo. Dodając oliwę do gotującego się makaronu, spowodujesz jedynie, że produkt oblepi makaron, przez co sos zamiast połączyć się z makaronem, będzie po nim spływał.

#6 MIT: Łamanie makaronu na pół przyśpieszy cały proces gotowania

PRAWDA:

Przełamanie makaronu w połowie pomoże jedynie dopasować nasz produkt do wielkości garnka. W żaden sposób nie skróci czasu jego gotowania. Czas gotowania zależy od średnicy makaronu, a nie jego długości.

#7 MIT: Podczas gotowania makaronu, woda powinna cały czas wrzeć

PRAWDA:

Zmniejszenie temperatury, a nawet zdjęcie gotującego się makaronu z palnika, tak naprawdę nie zaszkodzi naszemu makaronowi. Niektórzy szefowie kuchni gotują makaron na mniejszym gazie, przez co wcale nie dochodzi do mocnego wrzenia.

#8 MIT: Makaron nigdy nie powinien być gotowany pod pokrywką

PRAWDA:

To czy gotujemy makaron z pokrywką, czy też bez, nie ma na niego wpływu. Musimy jedynie uważać, ponieważ przygotowując makaron pod pokrywką, można szybciej go przegotować. Ale to wszystko.

#9 MIT: Makaron powinien być gotowany jedynie w osolonej wodzie

PRAWDA:

To kolejny aspekt, który należy wyjaśnić raz na zawsze. Jest to najbardziej powszechna metoda, ale nie oznacza to jednocześnie, że tylko ona jest prawidłowa. Makaron można przygotować na wiele ciekawych sposobów, np. w czerwonym winie czy bulionie!

#10 MIT: Zawsze należy dokładnie odcedzić makaron

PRAWDA:

To również nieprawda. Co więcej, zdradzę Ci, że Włosi w ogóle nie używają sitka. Wyławiają bezpośrednio makaron z wody i przekładają go bezpośrednio na talerz. Dzięki temu zabiegowi sos tak naprawdę łatwiej połączy się z makaronem.

#11 MIT: Świeży makaron jest najlepszy

PRAWDA:

Są potrawy w których lepiej sprawdzi się makaron świeży, ale są  i takie, w których lepiej użyć suchego makaronu. Wszystko zależy od danego przepisu.

#12 MIT: Makaron tuczy

PRAWDA:

I na koniec prawdziwa wisienka na torcie – makarony tak naprawdę mogą pomóc nam zgubić zbędne kilogramy. Klucz do sukcesu tkwi w dobrze dobranej diecie z uwzględnieniem produktów mącznych. Dzięki makaronowi (węglowodany złożone) dłużej czujemy sytość i nie kusi nas, aby podjadać pomiędzy posiłkami.


Komentarze

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×