Porady12 prostych pomysłów na to, co zrobić z resztkami, które zostały po gotowaniu

12 prostych pomysłów na to, co zrobić z resztkami, które zostały po gotowaniu

12 prostych pomysłów na to, co zrobić z resztkami, które zostały po gotowaniu
Frania
06.08.2018 08:52

Jeśli nie lubicie marnowania jedzenia równie mocno jak my, nie możecie przegapić poniższego artykułu. Dzięki niemu dowiecie się jak kreatywnie wykorzystać resztki jedzenia, które najczęściej można napotkać w polskich domach.

Zgromadzone informacje z pewnością okażą się pomocne, dlatego nie zwlekajcie i podzielcie się nimi ze swoimi bliskimi.

#1 Pieczywo

Obraz

To z pewnością prawdziwy klasyk, jeśli chodzi o resztki jedzenia w naszych domach. A jak się okazuje, istnieje wiele alternatyw jak można go wykorzystać. Przy pomocy suchego pieczywa możecie zrobić m.in. bułkę tartą, tosty francuskie, czy grzanki do zupy.

#2 Rosół

Obraz

Po niedzielnym obiedzie zostało Wam sporo rosołu i nie wiecie co z nim zrobić? Otóż może stać się on bazą innej zupy - m.in. pomidorowej, czy ogórkowej. Sprawdzi się też jako aromatyczny dodatek do sosów - wystarczy, że zamrozicie go na tacce do robienia lodu, a potem dorzucicie kostkę do przygotowywanego sosu.

#3 Ugotowane ziemniaki

Obraz

Nie warto wyrzucać również ugotowanych ziemniaków, których zostało sporo po rodzinnym obiedzie. Świetnie sprawdzą się w roli kopytek, gnocci czy knedli.

#4 Makarony

Obraz

Ugotowany makaron również nadaje się do ponownego wykorzystania. Możemy wykorzystać go w zapiekance lub jako składnik sałatki. Ugotowany, bez dodatków, w lodówce może leżeć nawet 4 dni.

#5 Białka i żółtka

Obraz

Z białek możemy przygotować m.in. bezę oraz biszkopt. Jeśli zaś chodzi o żółtka, świetnie sprawdzą się jako składnik ciasta kruchego, jak i omletu, kogla mogla, czy jako baza do sosu holenderskiego.sos

#6 Gotowane mięso

Obraz

To kolejny składnik, który może wzbogacić smak przygotowywanych potraw. I w tym konkretnym przypadku mięso nada się zarówno jako farsz do krokietów, składnik wielu sałatek, czy w końcu baza pasty, którą możecie zajadać z kanapkami.

#7 Ryż

Obraz

Przy pomocy resztek ryżu można wzbogacić smak sałatki warzywnej. Co więcej, można wykorzystać go również jako składnik risotto, gołąbków oraz element zupy mlecznej.

#8 Pomidory

Obraz

Pisząc o resztkach, które można wykorzystać, nie sposób nie wspomnieć o pomidorach, które możemy wrzucić do jajecznicy, wykorzystać do przygotowania pasty pomidorowej lub dodać do zupy i sosu. Może przygotować z nich także domowy ketchup!

#9 Ciastka

Obraz

Łącząc je z roztopionym masłem, przygotujecie pyszny spód ciasta. Do tego nadają się nawet mocno wysuszone ciastka! Co więcej, w pokruszonej formie sprawdzą się także jako pyszna posypka do deserów.

#10 Skórka z cytryny

Obraz

Nie wyrzucajcie również skórki z cytryny, którą można wykorzystać m.in. przy gotowaniu ryżu. Dzięki temu zabiegowi, uzyskamy ciekawy i oryginalny posmak. Zalana alkoholem stworzy smaczną nalewkę.

#11 Łodygi ziół

Obraz

Wiele osób uważa, że łodygi ziół są bezwartościowe i od razu je odrzuca. A to duży błąd, ponieważ w łodygach, tak samo jak w liściach, znajduje się wiele cennych właściwości, które wzbogacą smak naszego dania. Dlatego też łodygi ziół warto wykorzystać m.in. do przygotowania marynaty.

#12 Skórki serów

Obraz

I na koniec kilka słów o serach. Nie wyrzucaj skórek serów - zwłaszcza parmezanu. A dlaczego? Otóż dzięki nim wzbogacicie i podkreślicie smak gotującego się bulionu. Skórka całkowicie się nie roztopi, a tym samym nie zmieni konsystencji gotującego się wywaru.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także