Porady14 wskazówek od szefów kuchni, które możesz wykorzystać w codziennym gotowaniu

14 wskazówek od szefów kuchni, które możesz wykorzystać w codziennym gotowaniu

14 wskazówek od szefów kuchni, które możesz wykorzystać w codziennym gotowaniu
Ewa
30.10.2020 16:59, aktualizacja: 18.09.2023 12:23

Nie każdy z nas miał okazję pracować w gastronomii, uczyć się w szkole kucharskiej, czy chodzić na warsztaty i kursy. Nic straconego! Dzisiaj podzielimy się z Wami kilkoma wskazówkami, które z pewnością przydadzą się podczas domowego gotowania.

#1 Zanim dodasz dressing do sałatki: posól ją. Kryształki soli lepiej wtedy rozpuszczą się w sałatce. Sos polej po brzegach miski: będzie to wyglądało o wiele ładniej, kiedy warzywa będą lśniące od oleju, zamiast topić się w nim.

#2 Nie masz w lodówce mascarpone, albo jego cena jest zwyczajnie za wysoka? Zrób zamiennik w domu! Do tłustej śmietanki dodaj sok z cytryny (żeby ją zakwasić) i podgrzej w garnku, bez doprowadzenia do wrzenia. Następnie schłodź i przecedź. I gotowe!

#3 Cynamon jest świetnym dodatkiem nie tylko do deserów! Świetnie sprawdzi się jako dodatek do marynata do duszonego mięsa, wieprzowiny, kurczaka. Nadaje lekko słodki posmak i idealnie sprawdzi się w daniach kuchni indyjskiej czy chińskiej

#4 Zawsze odwracaj rączki garnków w przeciwnym kierunku do palników. To prosta rada, ale nie każdy o tym pamięta. Dzięki temu unikniemy bolesnego poparzenia i niszczenia garnków.

#5 Jeśli masz problem z przygotowaniem perfekcyjnego jajka w koszulce- wbij je do małego sitka o drobnych oczkach i pozwól najrzadszej części białka spłynąć. Następnie sitko włóż ostrożnie do wrzącej wody z dodatkiem octu lub soku z cytryny.

#6 Czy wiesz, jak w prosty sposób naostrzyć swój blender? Raz w miesiącu wrzuć do niego trochę gruboziarnistej soli. Możesz ją później wykorzystać do gotowania. Przyjemne z pożytecznym!

#7 Pyszna kawa z gęstą pianką? Ubij trochę tłustego mleka i wsadź do mikrofalówki na 10-15 sekund! Dzięki temu pianka będzie jeszcze gęstsza i nie opadnie tak szybko

#8 Jeśli chcesz, żeby Twoje pieczarki miały piękny, złoty kolor: podsmaż je na suchej patelni. Gdy wyparuje z nich nadmiar wody dodaj olej. Soli użyj dopiero pod koniec smażenia.

#9 Musisz odmierzyć łyżeczkę miodu lub masła orzechowego? Posmaruj łyżeczkę odrobiną oleju roślinnego! Dzięki temu produkty nie przyczepią się do jej powierzchni i łatwiej odmierzysz idealną ilość produktu!

#10 Jeśli chcesz dodać przyprawy do gotowego dania: zrób to z wysokości! I wcale nie chodzi o to, że jest to efektowne: dzięki temu sól, pieprz i inne przyprawy równomiernie rozłożą się po całym daniu

#11 Idealnie kształtne i puszyste pulpeciki? Zanim położysz je na patelni lub w piekarniku zrób w nich małe wgłębienie palcem.

#12 Jeśli kiedykolwiek wyrzuciłeś zieloną część pora: nie rób tego więcej! W kuchni nie tylko sprawdzi się jego biała strona. Zielona świetnie sprawdzi się jako dodatek do jajecznicy czy sałatki: będzie dobrym zamiennikiem zielonej cebulki. Nie wyrzucaj też korzenia: możesz z niego wyhodować kolejnego pora!

#13 Chcesz zetrzeć skórkę z cytryny na tarce? Połóż na drobnych oczkach kawałek folii stretchowej: dzięki temu unikniesz uporczywego czyszczenia swojej tarki i bez problemu wyciągniesz kawałki startej cytryny!

#14 Pyszne klopsiki o obniżonej zawartości tłuszczu? Część mielonego mięsa zastąp twarogiem: będą jeszcze pyszniejsze i jeszcze zdrowsze!

Coś starego, coś pożyczonego...

Na pewno kojarzysz ten ślubny przesąd. Ale czy wiesz, że może być on wskazówką, dzięki której zorganizujesz świetne przyjęcie? Zasada jest prosta:
coś starego- jako danie główne serwuj potrawę, którą wykonywałeś już wielokrotnie, żeby uniknąć wpadki
coś nowego- jeśli chcesz wypróbować nowego przepisu to zrób to przy przystawce lub deserze
coś pożyczonego- nie bój się zamówić dobrego ciasta z cukierni, podać deskę serów lub owoców

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także