15 szokujących faktów na temat produktów spożywczych, które jesz każdego dnia

Rzeczy, z którymi mamy do czynienia na co dzień, często skrywają w sobie tajemnice, o których mało kto wie. Oto zaledwie kilka fascynujących, zaskakujących i wręcz dziwnych ciekawostek dotyczących jedzenia.

#1 Papryczki chilli

Kolor papryczki chilli w rzeczywistości nie mówi nic na temat jej smaku. Należy jednak zwrócić uwagę na jej wielkość – im mniejsza, tym ostrzejsza będzie.

#2 Awokado

© Bright Side

Awokado to jedne z najbardziej nieprzewidywalnych owoców.

Kolejny fakt o awokado

Nigdy, ale to nigdy nie dokarmiaj ptaków awokado. To owoc, który jest dla nich bardzo trujący.

#3 Ciasteczka Oreo

Geometryczny wzór widoczny na ciasteczkach Oreo symbolizuje logo Nabisco. Inni z kolei uważają, że przypomina krzyż lotaryński przenoszony przez templariuszy. Zdecydowana jednak większość widzi tam nic innego jak… czterolistną koniczynkę.

#4 Banany

Choć wydaje się to dziwne, ludzie, którzy niedawno zjedli banana, naprawdę przyciągają komary! Możemy się tylko domyślać, dlaczego tak jest.

#5 Grawitacja

Grawitacja lubi sobie z nas zadrwić. Sytuacja widoczna na powyższym obrazku jest znana prawdopodobnie każdemu. Jak sobie z tym poradzić? Ciężko jednoznacznie odpowiedzieć na to pytanie.

#6 Woda w butelkach

W każdej z tych butelek woda jest nieco inna. Nigdy nie znajdziesz dwóch takich samych źródeł wody, które byłyby dokładnie takie same.

#7 Barwnik spożywczy

Jedzenie przez dzieci produktów bogatych w barwniki spożywcze sprawia, że maluchy stają się nadpobudliwe, zwłaszcza jeśli jest to czerwony lub żółty barwnik.

#8 Kawa

Ziarna kawy w rzeczywistości nie są ziarnami! Bardziej adekwatna nazwa to jagody kawy.

#9 Herbata

Nigdy nie powinno się pić herbaty, która nie jest świeżo zaparzona. Powiedzenie Japończyków brzmi: „Wczorajsza herbata jest gorsza niż ukąszenie przez węża”. Zimna herbata drażni ściany żołądka tak bardzo, że Chińczycy uważają ją za truciznę.

#10 Miód

Miód jest nieśmiertelny. Najstarszy słoik miodu, który nadal jest jadalny został odkryty w 1922 roku przez Howarda Cartera w grobowcu egipskiego faraona Tutanchamona. Miód został przetestowany przez biologów i stwierdzono, że nadaje się do spożycia.

#11 Camembert

Ser powinien być spożywany, gdy zbliża się jego data ważności, ale nigdy po niej.

#12 Jajka

Gdy włożysz jajko do wody i będzie unosić się na jej powierzchni, nie nadaje się już do spożycia. Dzieje się tak, ponieważ wewnątrz gromadzą się gazy.

Jeszcze jeden fakt na temat jajek

Czerwone plamki to nic innego jak plamy krwi (lub plamki mięsne) spowodowane pęknięciem naczynia krwionośnego podczas powstawania jajka. Przyczyną może być wiek kury lub jej dieta. Należy pamiętać, że owe plamki nie są dla nas w żaden sposób szkodliwe.

#13 Kiszona kapusta

Kiszona kapusta dobrze sprawdza się, gdy chcesz stracić parę kilogramów. Jej kwaskowatość sprawia, że organizm nawet dwukrotnie szybciej przetwarza tłuszcze, co pomaga w odchudzaniu.

#14 Czekolada

Jeśli zjesz kawałek gorzkiej czekolady przed posiłkiem, podniesiesz w ten sposób poziom glukozy we krwi. Tak więc nawet jeśli będziesz bardzo głodny, takie rozwiązanie uniemożliwi Ci zjedzenia dużego posiłku, dzięki czemu nasycisz się znacznie szybciej.

#15 Największa tajemnica

Posiłki zawsze najlepiej smakują w nocy. Zawsze!


Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×