Ranking 15 najlepszych ciast na świecie. Które miejsce zajęły polskie wypieki?

Ranking ciast- Pyszności

Ranking 15 najpopularniejszych i najwyżej ocenianych ciast na świecie to prawdziwy atlas słodkości. Wśród wypieków nie mogło zabraknąć polskiego akcentu. Które miejsce zajęły polskie ciasta?

Strona tasteatlas pod koniec czerwca opublikowała ranking ciast, który przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom słodkości. Powstał on na bazie ocen czytelników portalu i pozwolił wyłonić najlepsze ciasta na świecie. Wśród tysięcy deserów wyróżnione zostały również polskie przysmaki!

#15 Tarta de Santago, Hiszpania

Tarta de Santiago to biszkopt zrobiony z jajek, migdałów i cukru z dodatkiem skórki z cytryny i słodkiego wina. Opcjonalnie ciasto może mieć warstwę spodnią wykonaną z ciasta francuskiego lub ciasta kruchego.

 

Wyświetl ten post na Instagramie

 

Post udostępniony przez Tarta de Santiago (@tarta_de_santiago)

#14 Kladdkaka, Szwecja

Jeden z najpopularniejszych i jednocześnie najbardziej czekoladowych deserów naszych skandynawskich sąsiadów. Zawiera jajka, kakao (lub czekoladę), masło, cukier i mąkę. Podczas pieczenia ciasto powinno zawsze pozostawać wilgotne w środku, a zewnętrzna warstwa zamienia się w cienką, chrupiącą powłokę.

Kladdaka- Pyszności/ canva

#13 Sękacz

Pierwszy (i nie ostatni!) polski akcent w top 15! Sękacz to tradycyjne polskie ciasto, popularne również w Litwie. Deser przygotowywany jest z gęstego ciasta, które jest wielokrotnie wylewane na obracający się poziomy rożen. Całość piecze się powoli w piekarniku lub, bardziej tradycyjnie, na otwartym ogniu.Podczas pieczenia kremowe ciasto powoli kapie na boki, tworząc rozpoznawalny kształt tego słodkiego przysmaku.

#12 Kardinalschnitte, Austria

Kardinalschnitte to warstwowy deser na bazie bezy, typowo kojarzony z Wiedniem. Jego nazwa, tłumaczona jako „plaster kardynalny”, nawiązuje do kolorów kościoła katolickiego- bieli i złota. Nadzienie jest robione z gęstej śmietany, która zwykle jest aromatyzowana kawą i pokryta świeżymi jagodami lub dżemem. Do całości dorzucamy jeszcze miękki biszkopt i gotowe.

 

 

Wyświetl ten post na Instagramie

 

Post udostępniony przez Theresa Fuchs (@theresa_fuchs76)

#11 Smetannik, Rosja

Smetannik to tradycyjny rosyjski tort. Zwykle robi się go z połączenia mąki, cukru, jajek, miodu i kremu z kwaśnej śmietany składającego się ze śmietany, wanilii, serka śmietankowego i mleka. Następnie ciasto schładza się przez całą noc w lodówce. Smetannik jest szczególnie popularny na urodzinach i podobnych świątecznych okazjach.

#10 Karpatka, Polska

Kolejne wspaniałe polskie ciasto! Dwa spody z ciasta parzonego połączone są budyniową masą z dodatkiem masła. Całość obficie obsypywana jest cukrem pudrem. Nierówne ciasto przypomina Karpaty, stąd górska nazwa tego deseru. Ciasto uważane za bliskiego krewnego bardziej popularnej kremówki.

Karpatka- Pyszności/ canva

#9 Pavê, Brazylia

Pavé to popularne brazylijskie warstwowe ciasto bez pieczenia, podobne do tiramisu. Składa się z połączenia biszkoptów, śmietanki, jajek, mleka skondensowanego i czekolady. Każda brazylijska pani domu przygotowuje je w nieco inny sposób, więc istnieją między innymi przepisy na pavé z truskawek, ananasa, białej czekolady, kokosa i orzechów ziemnych.

#8 Sernik, Japonia

Znany jako sernik sufletowy w Japonii i bawełniany sernik lub japoński sernik poza Japonią. Powstaje przez dodanie do masy (jajka, mleko, cukier, serek) ubitych na sztywno białek i piecze w kąpieli wodnej. Japoński sernik jest bardziej puszysty niż zwykły sernik. Wiele osób je go na ciepło, prosto z foremki.

 

Wyświetl ten post na Instagramie

 

Post udostępniony przez mai (@michoumama)

#7 Pão de Ló de Ovar, Portugalia

Pão de Ló de Ovar to jeden z najpopularniejszych portugalskich wypieków, którego początki sięgają XVIII wieku, kiedy to było pieczone w klasztorach przez zakonnice. Jest to kremowy biszkopt, tradycyjnie wytwarzany z jajek, cukru i mąki. Przypomina nieco niedopieczone ciasto.

#6 Chocotorta, Argentyna

Przetłumaczony jako ciasto czekoladowe, ten argentyński deser bez pieczenia był inspirowany kuchnią włoską i wzorowany na słynnym włoskim tiramisu. Wykonany jest z trzech podstawowych argentyńskich składników: herbatników czekoladowych, dulce de leche i serka śmietankowego.

Ranking ciast

Ranking ciast: Chocotorta- Pyszności/ canva

#5 Apfelkuchen, Niemcy

Niemiecka szarlotka to zachwycające połączenie gęstego, maślanego ciasta i pokrojonych na pół lub pokrojonych w kostkę jabłek. W zależności od regionu, ciasto często posypuje się cukrem cynamonowym, posypuje kruchą kruszonką lub polewa waniliowym kremem.

Ranking ciast

Ranking ciast: Apfelkuchen- Pyszności/ canva

#4 Sernik, Polska

Polski sernik blisko podium. Wykonany jest z jajek, cukru i twarogu. Uważa się, że sernik powstał w XVII wieku, kiedy to król Jan III Sobieski przywiózł ze sobą recepturę po zwycięstwie nad Turkami pod Wiedniem. Każdy z nas ma swój własny, sprawdzony przepis, a sernik od lat gości podczas każdej uroczystej okazji na naszych stołach.

#3 Medovik, Rosja

W Polsce znany jako miodownik. Popularne rosyjskie warstwowe ciasto miodowe, składające się z nasączonych miodem biszkoptów, które są pokryte cienkimi warstwami kremu budyniowego. Chociaż istnieje wiele odmian ciasta, budyń jest zwykle przygotowywany z bitą śmietaną lub różnymi kombinacjami skondensowanego mleka i masła.

 

Wyświetl ten post na Instagramie

 

Post udostępniony przez Hilton Marlton (@hiltonmarlton)

#2 Valašský frgál, Czechy

Znany również jako vdolek, pecák lub lopaták, Valašský frgál to tradycyjnie wyrabiane, okrągłe słodkie ciasto. Na górze znajduje się kruszonka, którą można dodatkowo posypać cukrem, cynamonem i okruchami piernika lub skropić masłem. Prawie połowę gotowego produktu (42-48%) stanowi warstwa z suszonych gruszek (najpopularniejsza odmiana). Można je zamienić równiez na dżem, owoce czy twaróg.

 

Wyświetl ten post na Instagramie

 

Post udostępniony przez Peťka Svobodová (@svobodna_kucharka)

#1 Torta Garash, Bułgaria

Ten dekadencki tort jest jednym z najpopularniejszych bułgarskich deserów. Składa się z pięciu delikatnych biszkoptów orzechowych przełożonych ciemną czekoladą. Całe ciasto jest następnie pokryte lśniącym polewą czekoladową lub kremowym ganache, ozdobionym orzechami włoskimi, wiórkami kokosowymi, pokrojonymi migdałami lub ozdobami z czekolady.

 

Wyświetl ten post na Instagramie

 

Post udostępniony przez Łąka Bar (@lakahappybar)

 


Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

×