Wirtualna Polska

16 dziwnych egzotycznych owoców, które powinieneś zjeść choć raz w życiu

16 dziwnych egzotycznych owoców, które powinieneś zjeść choć raz w życiu

Banany, melony, arbuzy- to wszystko już znamy i jadamy. Ale świat skrywa w sobie wiele różnych smaków i kolorów! Przygotowaliśmy dla Ciebie kilka owoców, które ciężko znaleźć w naszych sklepach.

Wirtualna Polska

#1 Smoczy owoc

Pitaja pochodzi z Ameryki Południowej. Jest to owoc niektórych gatunków kaktusa. Wygląda obłędnie! W smaku przypomina mieszankę kiwi oraz melona. Miąższ jest słodki i soczysty.

Wirtualna Polska
Wirtualna Polska
źródło: dailymail
Wirtualna Polska
Wirtualna Polska

#2 Durian

Chociaż w kuchni warto eksperymentować, to jednak ten owoc może trochę odstraszać. Wysoka zawartość siarki powoduje, że zapach jest, co najmniej, zniechęcający. Smak? Niektórym kojarzy się z masłem z cebuli i czosnku, innym z migdałowym budyniem, innym zaś z posłodzonym mięsem ryby.
Cóż, chyba najlepiej samemu spróbować.

źródło: realdurian
Wirtualna Polska
Wirtualna Polska

#3 Jackfruit

Jest to ogromny owoc chlebowca, który rośnie głównie w Azji. Chociaż kolce mogą odstraszać, to nie ma powodu do obaw, ponieważ w procesie dojrzewania miękną. Dojrzałe owoce smakują niczym mango lub brzoskwinie. Zanim wyrzucisz pestki- usmaż je. Smakują wtedy jak czekolada.

Wirtualna Polska
Wirtualna Polska
źródło: womenscorner

#4 Cherimoya

Wirtualna Polska
Wirtualna Polska

Ultra kremowy owoc, który występuje przede wszystkim w Ameryce Południowej i Środkowej. Jest idealnym deserem, bo jego wnętrze smakuje jak budyń lub krem. Ale zanim zabierzesz się do jedzenia- starannie pozbądź się jego pestek. Są trujące!

źródło: gutekueche
Wirtualna Polska
Wirtualna Polska

#5 Jabuticamba

Brzmi egzotycznie, prawda? Pochodzące z Brazylii owoce przypominają znane nam wiśnie. W smaku są bardzo orzeźwiające i świeże: coś jak połączenie porzeczek z wiśniami.

źródło: verboeterno.wordpress

#6 Synsepal słodki

Nazywany inaczej „miracle berry”. W Polsce niestety nie znajdziemy go w formie świeżej. Jeśli jednak na wakacjach uda Ci się na niego trafić to bierz śmiało! Zawierają mirakulinę, która powoduje, że przez ok. 15 minut po rozprowadzeniu na języku zmiażdżonego owocu, jedzenie kwaśnych potraw takich jak cytryny czy ocet daje odczucie jedzenia czegoś słodkiego.

źródło: weekendnotes

#7 Czerwone banany

Mają smak maliny lub mango i zawierają znacznie więcej potasu, beta-karotenu i witaminy C niż zwykłe banany.

źródło: brightside

#8 Kiwano

Wygląda i smakuje jak mieszanka ogórka, melona i kiwi. Ma bardzo orzeźwiający smak. Ze względu na wysoką zawartość kwasu foliowego jest idealnym owocem dla kobiet w ciąży.

źródło: bakker.

#9 Tamarillo

Często nazywany jest też pomidorem drzewiastym. Ma gorzko-słodki, lekko cierpki i bogaty w witaminy miąższ, w którym skrywają się, również jadalne, ziarenka.

źródło: draxe

#10 Salak

Ze względu na charakterystyczny, łuskowaty wygląd skórki nazywany jest wężowym owocem. Jego smak to połączenie banana i ananasa z lekko orzechową nutą.

źródło: dailymail.co.uk

#11 Sappote

Ciemnobrązowy kolor wnętrza świadczy o jego dojrzałości. A i wskazuje na to jak może smakować! Czy uwierzysz, że przypomina czekoladę? Właściwie to pudding czekoladowy, bo ma niezwykle kremową konsystencję miąższu. Aż chce się jeść!

źródło: eatthis

#12 Ogórek meksykański

Na pierwszy rzut oka te owoce wyglądają jak małe, urocze arbuzy. Jednak po spróbowaniu to wrażenie szybko się ulatnia. To nie są słodkie owoce: smakują bardziej jak ogórek z domieszką kwaśnego soku z cytryny.

źródło: elhorticultor

#13 Biriba

Bardzo ciężkie do znalezienia w Polsce, nad czym ubolewamy. Dlaczego? Ich miąższ smakuje jak przepyszny cytrynowo-śmietankowy sorbet!

źródło: kohalagrownmarket

#14 Gujawa różowa

Słodkie połączenie figi, pigwy i gruszki. Owoc bardzo bogaty w witaminę A, B i C oraz fosfor, żelazo i wapń.

źródło: Pinterest

#15 Finger Lime

Wspaniale wyglądający cytrus, pochodzący z Australii. Smak? Oczywiście kwaśny, cytrusowy, z domieszką gotowanych jabłek.

źródło: to-table.com

#16 Hala, owoc pandanowca

Podczas obierania wygląda jak meteoryt! Pochodzi z Polinezji, gdzie wykorzystywany jest niemal w całości: z liści robi się ozdoby i korale, nici dentystyczne. Ma delikatny, słodki smak, przypominający pastę z trzciny cukrowej.

źródło: Pinterest

Komentarze

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×