16 prostych kuchennych trików naszych babć, które koniecznie musisz odkryć na nowo

16 prostych kuchennych trików naszych babć, które koniecznie musisz odkryć na nowo

16 prostych kuchennych trików naszych babć, które koniecznie musisz odkryć na nowo
Katarzyna Skoczek
17.07.2018 11:01, aktualizacja: 18.07.2018 13:01

Jeśli panierujesz kurczaka, po prostu wsyp mąkę, przyprawy i bułkę tartą do papierowej lub plastikowej torebki, dodaj mięso i solidnie wymieszaj wszystko razem. Mniej bałaganu, dokładnie obklejone panierką mięso i zaoszczędzona spora ilość czasu!

#2

Zawsze płucz ryż przed gotowaniem. Dla najlepszego efektu powinien być najpierw przepłukany pod bieżącą wodą, a potem trzymany w zimnej wodzie przez 30 minut, przed gotowaniem.

#3

Żeby ciastka przechowywane w słoiku lub pudełku nie stały się zbyt suche i twarde, na ich wierzchu połóż kawałek białego chleba.

#4

Do sosu pomidorowego zawsze dodawaj odrobinę brązowego lub białego cukru, który wspaniale podkreśla smak pomidorów.

#5

Idealne kruche ciasto ma proste proporcje. Nasze babcie najczęściej stosowały metodę 3-2-1, czyli 3 części mąki, 2 części zamrożonego masła i 1 część wody. Do tego odrobina soli i cukru i perfekcyjne kruche ciasto gotowe!

#6

Do tłuczonych ziemniaków dodaj brukiew! Świetnie poprawi ich smak i konsystencję, a w dodatku jest tania!

#7

Jeśli próbujesz dania i brakuje Ci w nim smaku, dodaj masło! To idealny nośnik aromatów i smaków, a poza tym masło sprawia, że wszystko ZAWSZE smakuje lepiej!

#8

Aby zapiekanki (ziemniaczane, makaronowe, jakiekolwiek!) smakowały lepiej przygotuj je dzień wcześniej. Upieczona zapiekanka, która leżakuje przez 24 godziny, jest milion razy lepsza w smaku!

#9

By jajecznica była pyszna i kremowa, moja babcia gotowała ją zawsze na niskim ogniu, przez co najmniej 10-15 minut. To zawsze działało!

#10

By kruche ciasto było naprawdę spektakularne, warto połowę potrzebnej wody zastąpić... wódką! W trakcie pieczenia wyparuje ona z ciasta sprawiając, że będzie bardziej kruche i delikatne. To naprawdę działa!

#11

Babcie znają też metody na zakup idealnego arbuza! Powinien być mocno zielony na bokach, ale na spodzie powinien być żółty – wtedy będzie najsłodszy. Ten trik zawsze działa!

#12

Najpyszniejszy ryż to taki, który jest gotowany z dodatkiem mleka! Możecie wybrać zwykłe mleko lub mleko roślinne i dodać je do wody, w której gotujecie ryż.

#13

By boczek w paskach był idealnie chrupki przed smażeniem go na patelni lub pieczeniem w piekarniku, posypcie go odrobiną mąki. Tłuszcz będzie mniej strzelał na boki, a boczek będzie bardziej chrupiący i z mniejszą ilością bąbelków powietrza.

#14

Po przelaniu ciasta do tortownicy, złap ją za boki i solidnie upuść je na blat. Dzięki temu ciasto równomiernie ułoży się w formie. Ten sposób działa także na muffinki, chleb i tarty!

#15

Gdy smażysz boczek, nie wyrzucaj tłuszczu, który wytapia się spod mięsa. Świetnie sprawdzi się potem do robienia jajecznicy, schabowych, czy smażenia pomidorów na sos pomidorowy. Przechowuj go w lodówce pod przykryciem!

#16

Dodaj mleko w proszku do domowego kremu dekoracyjnego do babeczek czy ciast, zastępując nim część cukru pudru. Dzięki niemu będzie gęstszy, nie tak słodki i łatwiej będzie nim dekorować Twoje wypieki.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także