3 najlepsze surówki z rzodkiewki. Soczyste i chrupiące propozycje

Surówka z rzodkiewki to ulubiony dodatek do obiadu wiosną i latem. Jest odświeżająca, lekka, zdrowa i pyszna. Ostry smak rzodkiewek cudownie równoważy i łagodzi dodatek naturalnego jogurtu. Oto 3 najlepsze surówki z rzodkiewki, które mogą nadać świeżości twojej kuchni.

3 najlepsze surówki z rzodkiewki

3 najlepsze surówki z rzodkiewki - Pyszności; Foto: Canva

3 najlepsze surówki z rzodkiewki – Pyszności; Foto: Canva

Sałatka z rzodkiewki z jogurtem i koperkiem

  • 1 pęczek rzodkiewki
  • 2 łyżki siekanego koperku
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Rzodkiewki umyj i osusz. Główki zetrzyj na tarce, na dużych oczkach. Następnie przypraw i odstaw na bok. W tym czasie posiekaj koper i posyp warzywa. Dodaj jogurt, dopraw i wymieszaj.

3 najlepsze surówki z rzodkiewki - Pyszności; Foto: Canva

3 najlepsze surówki z rzodkiewki – Pyszności; Foto: Canva

Sałatka z rzodkiewki i sałaty z dodatkiem kwaśnej śmietany

  • pęczek rzodkiewek
  • niewielka główka sałaty masłowej
  • młoda cebulka ze szczypiorkiem lub mały pęczek samego szczypiorku
  • kubek kwaśnej, gęstej śmietany 200g
  • sól i pieprz mielony do smaku

Sposób przygotowania:

Rzodkiewkę oczyść i pokrój w cienkie krążki. Cebulkę ze szczypiorkiem lub szczypiorek przebierz, opłucz i bardzo drobno posiekaj. Liście sałaty otrząśnij z wody i pokrój w paseczki. W kubeczku rozmieszaj śmietanę z solą i pieprzem. Całość połącz z przygotowanym sosem i podawaj z ulubionymi dodatkami.

3 najlepsze surówki z rzodkiewki - Pyszności; Foto: Canva

3 najlepsze surówki z rzodkiewki – Pyszności; Foto: Canva

Wiosenna surówka z rzodkiewką i ogórkiem

Składniki: 

  • 1/2 główki małej kapusty pekińskiej (bez grubych łodyg)
  • 3 ogórki gruntowe
  • 2 pęczki rzodkiewki
  • 1/2 pęczka posiekanego koperku
  • mały kubek jogurtu naturalnego
  • pełna łyżka kwaśnej śmietany 18%
  • łyżeczka soku z cytryny
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Jogurt łączymy ze śmietaną, sokiem z cytryny, cukrem oraz sporą szczyptą soli i pieprzu. Dokładnie mieszamy. Kapustę drobno siekamy. Umyte ogórki kroimy razem ze skórką w półplasterki. W taki sam sposób kroimy rzodkiewkę. Warzywa łączymy z posiekanym koperkiem i dodajemy do nich sos jogurtowy. W razie potrzeby doprawiamy do smaku. Najlepiej sałatkę zjeść od razu.

W Polsce przyjęło się jednak, że zjadamy tylko korzeń rzodkiewki, a liście wyrzucamy. A jak się okazuje, możemy z nich przygotować wiele pysznych rzeczy. Jednym z nich jest pesto. Pamiętaj o odpowiednim przechowywaniu rzodkiewki i tutaj sprawdzi się przechowanie jej w naczyniu wypełnionym wodą, tak aby niewielka część korzeni była zanurzona. Tak chrupiące rzodkiewki dodaj do sałatek.


Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×