in

Pierś z kurczaka zrobiona w stylu hasselback będzie Twoim nowym ulubionym obiadem

Dziś przychodzę z propozycjami na pyszny obiad z kurczakiem w roli głównej. A wszystko to za sprawą 4 różnych nadzień, które przygotujesz w mgnieniu oka 😉

Czy muszę dodawać coś jeszcze? 👌

#1 Kolorowy kurczak z paprykami

  • 1 łyżka oleju
  • 1/2 pokrojonej w kostkę cebuli
  • 1/2 pokrojonej w kostkę zielonej papryki
  • 1/2 pokrojonej w kostkę czerwonej papryki
  • 1/2 pokrojonej w kostkę żółtej papryki
  • 3 łyżki sosu salsa
  • 2 łyżki przyprawy fajita
  • 50 g startego żółtego sera
  • 1 pierś z kurczaka
  • sól, pieprz

1. Na patelni połącz ze sobą cebulę, papryki, sos salsa, przyprawę fajita oraz żółty ser. Dokładnie wymieszaj i podgrzewaj do chwili, aż ser się roztopi.

2. Ponacinaj pierś z kurczaka (jak na zdjęciu poniżej). Dopraw solą i pieprzem. Przygotowany farsz umieść w kieszonkach z kurczaka. Włóż mięso do piekarnika na 20 minut (temp. 180 stopni C).

3. Po 20 minutach wyjmij kurczaka z piekarnika i przełóż go na talerz.

#2 Kurczak i boczek

  • 4 drobno pokrojone plastry boczku
  • 1 posiekana zielona cebulka
  • 100 g serka śmietankowego
  • 1 pierś z kurczaka
  • sól, pieprz

1. Na patelni połącz ze sobą boczek, zieloną cebulkę i serek śmietankowy. Dobrze wymieszaj.

2. Ponacinaj pierś z kurczaka i dopraw solą oraz pieprzem. Następnie umieść farsz w kieszonkach i wstaw do piekarnika na 18-22 minuty (temp. 180 stopni C).

3. Smacznego!

#3 Kurczak w towarzystwie szpinaku i karczochów

  • 200 g świeżych liści szpinaku
  • 100 g karczochów
  • 50 g serka śmietankowego
  • 30 g startego żółtego sera
  • 1 pierś z kurczaka
  • sól, pieprz

1. Na patelnię wrzuć szpinak i karczochy. Kiedy liście zwiędną, dodaj serek śmietankowy i ser. Dokładnie wymieszaj.

2. Ponacinaj pierś z kurczaka i dopraw solą oraz pieprzem. W każdą powstałą lukę nałóż przygotowany farsz. Włóż kurczaka do piekarnika na 20 minut (temp. 180 stopni C).

3. Przełóż na talerz i podaj z ulubionymi dodatkami.

#4 Kurczak na czerwono

  • 2 łyżki czerwonego pesto
  • 1 garść świeżej bazylii
  • 50 g startego żółtego sera
  • 1 pierś z kurczaka
  • sól, pieprz

1. Na patelni połącz ze sobą czerwone pesto i liście bazylii. Następnie dodaj ser i dobrze wymieszaj.

2. Ponacinaj pierś z kurczaka i dopraw solą oraz pieprzem. W każdej luce rozprowadź przygotowany wcześniej farsz. Gotowego kurczaka wstaw do piekarnika na 20 minut (temp. 180 stopni C).

3. Smacznego!

To, którego kurczaka przygotujesz na jutrzejszy obiad?