4 sposoby na zmiękczenie kapusty. Na ciepło, zimno, w wodzie i bez niej!

Nie ma tradycyjnych gołąbków bez kapusty- co do tego nie mamy żadnych wątpliwości. Co zrobić jednak, gdy nie mamy wystarczająco dużego garnka do sparzenia jej? Albo po prostu zależy nam na czasie i na wygodzie? Sprawdziliśmy dla Ciebie sposoby na zmiękczenie kapusty i wybraliśmy cztery najlepsze.

Gołąbki jako potrawa zawitały u nas w XIX wieku. Legenda głosi, że dawniej na dworach jadano faszerowane gołębie, zawinięte w liście kapusty. Dla większości społeczeństwa było to danie, na które absolutnie nie mogli sobie pozwolić, więc postanowili przygotować nieco uboższą, ale bardziej dostępną wersję. W liście kapusty zawinęli kaszę i ziemniaki. Takie właśnie były początki gołąbków, które znamy dzisiaj w wersji bogatszej, bo najczęściej z mięsem.

Jaka kapusta do gołąbków?

Najpopularniejsza jest zwykła biała kapusta, ale możesz sięgnąć również po włoską. Jest ona delikatniejsza i nieco łatwiejsza w przygotowaniu. Jednak w obu odsłonach gołąbki smakują równie pysznie.

#1 Mikrofalówka

Wytnij głąb. Włóż kapustę do mikrofalówkina 6,5 minut. Gotowe!

#2 Folia do pieczenia

Włóż kapustę z usuniętym głąbek w rękaw do pieczenia. Wstaw do piekarnika na 30 minut. Następnie wyjmij kapustę i rozetnij folię. Uważaj, żeby nie poparzyć się parą!

#3 Klasyczne gotowanie w wodzie

W środek wyciętego głąbu wbij widelec i włóż kapustę do gotującej się w garnku wody. Przy pomocy drugiego widelca ściągają odchodzące pod wpływem temperatury liście i odkładaj na talerzyk. To zdecydowanie najpopularniejszy sposób na przygotowanie kapusty do gołąbków.

#4 Mrożenie

Włóż kapustę do zamrażalnika na 24 godziny. Po rozmrożeniu liście kapusty staną się elastyczne i ich odrywanie od głąbu będzie bardzo proste.

 


Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×