PoradyDzięki tej liście więcej nie użyjesz soli. Zdradzamy najzdrowsze zamienniki

Dzięki tej liście więcej nie użyjesz soli. Zdradzamy najzdrowsze zamienniki

Czym zastąpić sól - Pyszności; Foto Canva
Czym zastąpić sól - Pyszności; Foto Canva
04.10.2022 10:50

Sól to bez wątpienia najpopularniejsza przyprawa, której używa każdy z nas. Istnieją jednak jej zdecydowanie zdrowsze zamienniki i znajdziesz je w swojej domowej kuchni. Czym zastąpić sól?

Niezwykle ciężko jest wyobrazić sobie przygotowywanie posiłków bez zastosowania soli. Jest zdecydowanie najpopularniejszą i z drugiej strony tanią przyprawą, która podkreśla smak dań i ma właściwości konserwujące dla wielu produktów obecnych w naszej codziennej diecie. Co ważne, spożywanie soli w dużych ilościach jest szkodliwe. Odpowiedź na pytanie czym zastąpić sól może być skomplikowana, ale można ją śmiało zastąpić przyprawami, które znajdziesz w swojej kuchni.

Czym zastąpić sól?

Nie trzeba używać drogich przypraw, by zastąpienie soli stało się możliwe. Większość z nich używamy do przyprawiania dań i nawet nie zdajemy sobie sprawy z faktu, że możemy nimi zastąpić popularną sól. Poznajmy 5 najlepszych i najzdrowszych zamienników soli.

Sól himalajska

Sól himalajska - fot. pictavio / pixabay.com, CC0
Sól himalajska - fot. pictavio / pixabay.com, CC0

Dobrze jest zastąpić sól zdecydowanie lepszymi wariantami tej przyprawy. Himalajska wersja uznawana jest za najzdrowszą - zawiera bowiem wiele cennych substancji mineralnych i elektrolitów, takich jak: magnez, żelazo, jod,  cynk, wapń. Co ważne, nie jest w żaden sposób przetwarzana, a jej kryształki są w pełni naturalne i czyste. Nie jest szkodliwa, a jej składniki są łatwo przyswajalne przez organizm.

Sól morska

Sól morska to kolejny wariant, którym można zastąpić sól jodowaną. Co prawda, ma podobną ilość sodu, co zwykła sól, ale zawiera wiele ważnych składników mineralnych, podobnie jak sól himalajska. Nie zawiera żadnych substancji chemicznych, a wyróżnia się zdecydowanie lepszymi walorami smakowymi niż zwykła sól jodowana.

Sól niskosodowa

To ta wersja soli, która w szczególności jest polecana dla osób, borykających się z chorobami serca i podwyższonym ciśnieniem tętniczym. Sód jest tu zastępowany potasem i magnezem, które usprawniają pracę naszego organizmu. Smak jest podobny do soli jodowanej, ale ta wersja jest zdecydowanie zdrowsza.

Zioła dedykowane poszczególnym potrawom

Pinterest
Pinterest

Jeśli zastanawiasz się, czym zastąpić sól, to świetnym rozwiązaniem może okazać się mieszkanka ziół, które często znajdziesz w swoim przyprawniku. Odpowiednie połączenie ziół, nie tylko będzie imitować smak soli, ale pozwoli ją w pełni zastąpić. Przyprawiając dania mięsne, dobrze jest użyć bazylii. Do drobiu idealnie nada się estragon i szałwia. Zupy doprawisz majerankiem i lubczykiem, a sałatki - pietruszką lub tymiankiem.

Domowa mieszanka dostępnych ziół i przypraw

A gdyby tak dać wszystkiego po trochu? Niezależnie czy przyprawiasz aromatyczne krewetki, czy kotleta schabowego, są pewne mieszanki ziół, które pozwolą nadać potrawom odpowiedniego smaku. Zastąpienie soli będzie możliwe, jeśli połączysz majeranek, bazylię, oregano, estragon, kolendrę, pieprz czarny, cząber, gorczycę i lubczyk. Nie tylko zastępują niezdrową sól, ale są bardzo aromatyczne i pozwalają wydobyć z potraw ten najlepszy i niepowtarzalny smak!

Mieszankę ziół i zamienniki soli możesz wykorzystać do przyprawienia gniecionych, chrupiących ziemniaków z dodatkiem czosnku:

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także