5 nietypowych przepisów na kawę. Cukier i śmietanka to przeżytek

Kawa jest jednym z bardziej lubianych gorących napojów. Mamy na świecie miliony miłośników i smakoszy tego napoju. Intensywny aromat i właściwości pobudzające to właśnie te cechy lubimy w niej najbardziej. Pokażemy Ci 5 nietypowych przepisów na kawę, które urozmaicą twoją rutynę.

Mała czarna, podwójne espresso, latte czy kawa z mlekiem brzmi znajomo? Uwielbiamy ją w każdej postaci, ale może trochę poeksperymentujesz? Te przepisy wniosą odrobinę świeżości w twój kawowy rytuał.

via GIPHY

5 nietypowych przepisów na kawę

Kokosowa kawa mrożona 

Potrzebujesz:

  • 150 ml mocnej kawy
  • 200 ml napoju roślinnego kokosowego
  • 4 kostki lodu

Zaparzamy kawę i studzimy. Najlepiej zrobić to dzień wcześniej, by rano szybko przygotować napój, Umieść lód w wysokiej szklance i zalej napojem roślinnym. Na koniec dodaj przestudzona kawę.

Kawa po portugalsku 

Potrzebujesz:

  • 1/2 łyżeczki cukru brązowego
  • podwójne espresso
  • ¼ łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1/4 łyżeczki mielonej kolendry
  • 250 ml mleka

Łączymy cukier, kolendrę, cynamon z kawą i zaparzamy napój. Mleko podgrzewamy i spieniamy (możesz użyć ręcznego spieniacza). Spienione mleko wlewamy do szklanki i ostrożnie dolewamy kawę tak, aby utworzyła się środkowa warstwa. Całość podajemy posypane cynamonem.

 

Wyświetl ten post na Instagramie

 

Post udostępniony przez Kawa z Mleczkiem (@kawazmleczkiem.pl)

Kawa w towarzystwie białej czekolady, borówki i rozmarynu

Potrzebujesz:

  • 1 espresso
  • świeże borówki – 1 łyżka
  • rozmaryn – kilka igieł
  • biała czekolada – 2 kostki

Zaparzamy kawę, borówki kroimy na małe kawałki, siekamy 2 kostki czekolady. Obrywamy igły rozmarynu. Przygotowane składniki umieszczamy w szklance i łączymy z kawą.

Miodowa cynamonowa kawa 

Potrzebujesz:

  • 250 ml kawy
  • 1/4  łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczkę miodu

W filiżance wymieszaj łyżeczkę miodu ze szczyptą cynamonu. Zaparz kawę i wlej ją do filiżanki z przyprawionym miodem. Wszystko dokładnie wymieszaj.

Karmelowe szaleństwo 

Potrzebujesz:

  • 60 ml espresso lub mocnej kawy z kawiarki
  • 150 ml mleka lub napoju roślinnego
  • 1-2 łyżki syropu karmelowego

Mleko podgrzewamy i spieniamy (możesz użyć ręcznego spieniacza). Na dno szklanki wlewamy 1 łyżkę syropu, dodajemy spienione mleko i ostrożnie dolewamy kawę. Całość możemy udekorować małą ilością syropu.


Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×