5 produktów, które zawsze musisz mieć w kuchni. Są absolutnie niezbędne

Są takie produkty, które warto mieć zawsze w swojej kuchni. Co kupić na zapas oraz co w razie potrzeby z tych zapasów wyczarować? Tych 5 produktów razem zawiera wszystkie niezbędne i najważniejsze składniki odżywcze. Potraktuj to jako bazę w swojej kuchni, którą zawsze warto mieć.

Jajka

To produkt, który możemy wykorzystać na wiele sposobów. Trudno sobie wyobrazić pieczenie lub gotowanie bez nich. Ich właściwości są różnorakie – od wiązania produktów np. podczas przygotowywanie kotletów mielonych. Mogą stanowić podstawę posiłku, czyli jajka sadzone, które możemy zrobić w kilka minut do śniadania lub obiadu.

Gotowanie jajek w garnku

Gotowanie jajek – Pyszności; Foto: Canva.com

Produkty zbożowe takie jak kasza lub makaron 

Zaczynając wymieniać od kasz, czyli gryczana, jęczmienna, pęczak, kuskus czy komosa ryżowa. Kasze są zdrowym i smacznym produktem, które dobrze komponują się z potrawami mięsnymi, rybnymi, warzywnymi, podawanymi na ciepło lub zimno. Są bardzo dobrym źródłem węglowodanów złożonych, a co za tym idzie, nasycą nas na długi czas.

Odcedzanie makaronu – Pyszności; Foto: canva.com

Mrożone warzywa

Niezwykle ważne jest to, byśmy codziennie spożywali odpowiednią ilość warzyw i owoców, które dostarczają do naszego organizmu ważnych witamin, składników mineralnych oraz błonnika. W swoim codziennym jadłospisie warto uwzględniać wiele sezonowych produktów. O ile latem na straganach pułki uginają się, od dużej ilości sezonowych produktów, o tyle zimą jest trochę gorzej. Natomiast mrożone warzywa nie tylko przydadzą się zimową porą, ale również, wtedy kiedy nie mamy świeżych w lodówce, bo akurat się popsuły.

Mrożone warzywa-Pyszności; Foto: Canva

Przecier pomidorowy

Może stanowić bazę wielu dać, dodamy go do makaronu, kaszy czy sosu do mięs oraz pizzy. Ma długi termin przydatności, więc jego przechowywanie nie powinno stanowić większego problemu.

Przecier pomidorowy -Pyszności; Foto: Canva

Oliwa z oliwek

Po pierwsze, możesz używać ją do smażenia. Nawet do temp. 200 stopni Celsjusza. Tu mogą pojawić się słowa sprzeciwu, ponieważ nadal krąży krzywdzący stereotyp, że nie można używać jej do smażenia. Możesz używać jej również na zimno w postaci sosu sałatkowego. Oliwa z oliwek nada się również jako składnik marynaty zarówno do drobiu, jak i ryb. Możesz używać jej także na grillu lub jako baza dipu..

Oliwa z oliwek- -Pyszności; Foto: Canva

 

 

 

 


Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×