6 ciekawostek na temat jedzenia, o których nie każdy chce wiedzieć

Czasami nawet pozornie oczywiste rzeczy mogą nas szokować. Nie inaczej było w przypadku tych osób.

#1 Salami jest technicznie surowym produktem
Do jego produkcji dodaje się „dobre” bakterie, które obniżają pH do tego stopnia, że szkodliwe bakterie, takie jak np. coli i listeria nie mogą przetrwać, co sprawia, że ich jedzenie jest bezpieczne. Nie wspominając o fajnym grzybie, który rośnie na osłonce, aby chronić go przed zbytnim wysuszeniem.





#2 Krowie odchody praktycznie zawsze wpadają do mleka
To wszystko przez lokalizację wymion. Spokojnie, sklepowe mleko jest oczyszczane i pasteryzowane. „Wkładkę” znajdziesz jedynie w tym prosto od krowy 😉



#3 Miód nie nadaje się dla dzieci poniżej 1 roku życia
Spożycie występującej w miodzie bakterii Clostridium botulinum może spowodować u niemowląt (poniżej pierwszego roku życia) chorobę zwaną botulinizmem. Poza tym, miód może silnie uczulać.



#4 Istnieje ser, który celowo zawiera żywe larwy robaków.


Casu marzu to ser pochodzący z Sardynii, przy produkcji którego używa się larw much Piophila casei. Biorą one udział w procesie fermentacji i nadają nietypowy, nieco podobny do gorgonzoli, smak.



#5 Badania wykazały, że jednym z najbrudniejszych miejsc w restauracjach jest maszyna do lodu
Po prostu- nie wszędzie czyści się ją regularnie.

#6 Do barwienia niektórych cukierków używa się żywicy
Pochodzi ona z wydzieliny owadów zwanych czerwcami.

Komentarze