Wirtualna Polska

6 ciekawostek na temat jedzenia, o których nie każdy chce wiedzieć

6 ciekawostek na temat jedzenia, o których nie każdy chce wiedzieć

Czasami nawet pozornie oczywiste rzeczy mogą nas szokować. Nie inaczej było w przypadku tych osób.

Wirtualna Polska

#1 Salami jest technicznie surowym produktem

Do jego produkcji dodaje się „dobre” bakterie, które obniżają pH do tego stopnia, że szkodliwe bakterie, takie jak np. coli i listeria nie mogą przetrwać, co sprawia, że ich jedzenie jest bezpieczne. Nie wspominając o fajnym grzybie, który rośnie na osłonce, aby chronić go przed zbytnim wysuszeniem.

Wirtualna Polska
Wirtualna Polska
Freepik
Wirtualna Polska
Wirtualna Polska

#2 Krowie odchody praktycznie zawsze wpadają do mleka

To wszystko przez lokalizację wymion. Spokojnie, sklepowe mleko jest oczyszczane i pasteryzowane. „Wkładkę” znajdziesz jedynie w tym prosto od krowy 😉

homestead-honey.com
Wirtualna Polska
Wirtualna Polska

#3 Miód nie nadaje się dla dzieci poniżej 1 roku życia

Spożycie występującej w miodzie bakterii Clostridium botulinum może spowodować u niemowląt (poniżej pierwszego roku życia) chorobę zwaną botulinizmem. Poza tym, miód może silnie uczulać.

Wirtualna Polska
Wirtualna Polska
Freepik

#4 Istnieje ser, który celowo zawiera żywe larwy robaków.

Wirtualna Polska
Wirtualna Polska

Casu marzu to ser pochodzący z Sardynii, przy produkcji którego używa się larw much Piophila casei. Biorą one udział w procesie fermentacji i nadają nietypowy, nieco podobny do gorgonzoli, smak.

eatcrickster.com
Wirtualna Polska
Wirtualna Polska

#5 Badania wykazały, że jednym z najbrudniejszych miejsc w restauracjach jest maszyna do lodu

Po prostu- nie wszędzie czyści się ją regularnie.

trendings

#6 Do barwienia niektórych cukierków używa się żywicy

Pochodzi ona z wydzieliny owadów zwanych czerwcami.

Freepik

Komentarze

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×