6 pysznych wariacji z okazji Międzynarodowego Dnia Placków Ziemniaczanych

Chrupiące, gorące i przepyszne- takie są placki ziemniaczane! Jemy je różnie, czasem inaczej nazywamy, ale nie można odmówić im jednego- kochamy je wszyscy!

Znane są na całym świecie
Swoją historią sięgają aż XVII wieku! Chociaż mogłyby się wydawać takie „nasze”, to swoimi korzeniami docierają do Węgier.
Charakterystyczną cechą polskich placków jest dodatek startej cebuli w środku.


Sposobów podania jest mnóstwo


Ze śmietaną i cukrem, solą i pieprzem, musem jabłkowym, gulaszem, sosami– opcji jest naprawdę mnóstwo! Placki ziemniaczane są naprawdę pyszną bazą.
#1 Placek ziemniaczany w wersji XXL z serem, boczkiem i jajkami
Porządny, sycący i przepyszny placek! Idealna opcja na obiad



#2 Zoodlerowe placki ziemniaczane z gulaszem
Placki i gulasz to klasyczne połączenie, które każdemu przypadnie do gustu



#3 Placki ziemniaczane z piekarnika
Mniej tłusta, ale nie mniej pyszna wersja 🙂



#4 Nietypowe placki ziemniaczane w formie roladek
Czasami warto spróbować czegoś innego, a roladka z serem żółtym, serkiem śmietankowym i szynką może być pyszną odskocznią.



#5 Ziemniaczany burger
Placki zamiast bułki? Wchodzę w to!

#6 Placek ziemniaczany z gulaszem wieprzowym
Nasze domowe smaki, obowiązkowo z kleksem kwaśnej, gęstej śmietany 😉

Komentarze