Porady7 faktów na temat bezpieczeństwa żywności, o których mogłeś nie wiedzieć

7 faktów na temat bezpieczeństwa żywności, o których mogłeś nie wiedzieć

7 faktów na temat bezpieczeństwa żywności, o których mogłeś nie wiedzieć
Ewa
12.11.2020 12:37, aktualizacja: 18.09.2023 13:04

Bez względu na to, czy gotujesz codziennie, czy robisz to raczej od święta- warto zadbać o bezpieczeństwo i higienę w kuchni.

#1 Czekolada z białym lub szarym nalotem nadaje się do jedzenia

Chociaż powstająca warstwa nalotu nie wydaje się być zbyt apetyczna, to jest jak najbardziej bezpieczna. Proces zachodzi, gdy tłuszcze z masła kakaowego oddzielają się od kakao.

Obraz

#2 Zasada "5 sekund" nie działa

Mam nadzieję, że wiedzą o tym wszyscy, ale lepiej jednak powiedzieć to jeszcze raz.

Obraz

#3 Resztki jedzenia powinieneś wyrzucić z lodówki po 3-4 dniach

Wszyscy wiemy, że niektóre rodzaje bakterii mogą powodować choroby. Jednak, jak się wydaje, rodzaje bakterii, które nie wpływają na zapach, smak ani wygląd żywności. Dlatego ważne jest, aby zamrozić lub wyrzucić schłodzone resztki w ciągu 3- 4 dni.

Obraz

#4 Masło najlepiej przechowywać w lodówce

Wszyscy wiemy, jak irytujące jest smarowanie masłem jeszcze zimnego i twardego chleba. Jednak eksperci twierdzą, że pozostawienie masła w cieplejszych temperaturach może przyspieszyć tempo wzrostu drobnoustrojów powodujących psucie się. Dlatego zawsze najlepiej przechowywać masło w lodówce, aby uniknąć nietypowych lub nieprzyjemnych smaków.

Obraz

#5 Nie zaleca się mycia mięsa przed obróbką

Opłukanie usuwa tylko część bakterii, które znajdują się na powierzchni. Dodatkowo, pryskająca woda roznosi je po całej kuchni.

Obraz

#6 Deska do krojenia jest nawet 200x brudniejsza niż deska sedesowa

Jak się okazuje mycie go po każdym użyciu nie chroni przed wszystkimi bakteriami.
Zaleca się mieć kilka desek do krojenia, aby można było ich używać do różnych rodzajów potraw. Oprócz tego należy regularnie zmieniać deski do krojenia, ponieważ bakterie mogą ukrywać się w zadrapaniach i szczelinach, a tym samym zanieczyszczać inne produkty spożywcze.

Obraz

#7 Jajka należy przygotowywać w min. 70 st. Celsjusza

Jeśli chodzi o jajka, zwykle trudno jest stwierdzić, czy jest w porządku, patrząc na ich zewnętrzną skorupkę. Wszelkie potrawy z jajek należy gotować, aż ich temperatura wewnętrzna osiągnie 70 stopni. No, chyba że jesteś pewien świeżości i pochodzenia swoich jaj :)

Obraz
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także