7 najbardziej zbędnych czynności w kuchni - tylko tracisz na nie czas i energię
Czy zastanawiałeś się kiedyś, ile czasu zajmują ci niektóre czynności podczas gotowania? Okazuje się, że wiele z nich nie jest konieczne. Zebraliśmy aż 7 najbardziej zbędnych czynności w kuchni, które spokojnie możesz pominąć.
7 najbardziej zbędnych czynności w kuchni
Czas jest bardzo cenny. W związku z tym warto wiedzieć, na co go poświęcić. Wielu z nas nie jest świadomych tego, że niektórych czynności po prostu nie trzeba wykonywać.
- Obieranie pieczarek
Okazuje się, że pieczarek nie trzeba obierać. Wystarczy, że przed użyciem grzybów, przepłuczesz je pod bieżącą wodą. Jeśli chcesz, możesz im również odciąć trzonki.
- Obieranie młodych warzyw - ziemniaków i marchewek
Obieranie młodych ziemniaków to uciążliwa czynność, podczas której nie tylko tracimy nerwy, ale i czas. Cienka skórka warzywa jest bardzo trudna do ściągnięcia. Najważniejsze, abyś umył ziemniaki wodą, a następnie je ugotował. To samo dotyczy młodych marchewek, które bez problemu można ugotować ze skórką.
- Mycie jajek przed włożeniem do lodówki
Nie myj jajek przed włożeniem ich do lodówki. W przeciwnym razie zniszczysz naturalną warstwę ochronną znajdującą się na jajkach. W konsekwencji skrócisz ich przydatność do spożycia.
- Smarowanie masłem papieru do pieczenia
Papier do pieczenia nie trzeba dodatkowo smarować tłuszczem. Produkt ten w sam sobie ma za zadanie zapobiec przed przywarciem żywności do formy. Nakładanie warstwy masła na papier to zwykła strata czasu!
- Obieranie czosnku, który chcesz upiec
Jeśli masz zamiar upiec czosnek, nie powinieneś go w ogóle obierać. Dodając czosnek w całości, nadasz potrawom głębszy aromat. Pamiętaj, aby uprzednio umyć czosnek pod bieżącą wodą.
- Siekanie świeżego tymianku do zupy
Podczas przygotowywania zupy wystarczy dodać całą gałązkę tymianku. Nie musisz specjalnie go siekać. W ten sposób zaoszczędzisz czas i uzyskasz głębszy aromat.
- Zbyt długie wyrabianie ciasta kruchego
Ciasto kruche powinno być szybko i krótko wyrabiane. Zbyt długie wyrabianie takiego ciasta, spowoduje, że nasze wypieki nie będą kruche, ale twarde!
Zaoszczędzony w ten sposób czas, polecamy wykorzystać na wykonanie jednego z naszych wspaniałych przepisów: