Porady7 najbardziej zbędnych czynności w kuchni - tylko tracisz na nie czas i energię

7 najbardziej zbędnych czynności w kuchni - tylko tracisz na nie czas i energię

canva.com
canva.com
Agnieszka
02.06.2022 18:57, aktualizacja: 26.09.2023 14:31

Czy zastanawiałeś się kiedyś, ile czasu zajmują ci niektóre czynności podczas gotowania? Okazuje się, że wiele z nich nie jest konieczne. Zebraliśmy aż 7 najbardziej zbędnych czynności w kuchni, które spokojnie możesz pominąć.

7 najbardziej zbędnych czynności w kuchni

Czas jest bardzo cenny. W związku z tym warto wiedzieć, na co go poświęcić. Wielu z nas nie jest świadomych tego, że niektórych czynności po prostu nie trzeba wykonywać.

  • Obieranie pieczarek

Okazuje się, że pieczarek nie trzeba obierać. Wystarczy, że przed użyciem grzybów, przepłuczesz je pod bieżącą wodą. Jeśli chcesz, możesz im również odciąć trzonki.

  • Obieranie młodych warzyw - ziemniaków i marchewek
Ziemniak - Pyszności; Foto: Pixabay.com
Ziemniak - Pyszności; Foto: Pixabay.com

Obieranie młodych ziemniaków to uciążliwa czynność, podczas której nie tylko tracimy nerwy, ale i czas. Cienka skórka warzywa jest bardzo trudna do ściągnięcia. Najważniejsze, abyś umył ziemniaki wodą, a następnie je ugotował. To samo dotyczy młodych marchewek, które bez problemu można ugotować ze skórką.

  • Mycie jajek przed włożeniem do lodówki

Nie myj jajek przed włożeniem ich do lodówki. W przeciwnym razie zniszczysz naturalną warstwę ochronną znajdującą się na jajkach. W konsekwencji skrócisz ich przydatność do spożycia.

  • Smarowanie masłem papieru do pieczenia

Papier do pieczenia nie trzeba dodatkowo smarować tłuszczem. Produkt ten w sam sobie ma za zadanie zapobiec przed przywarciem żywności do formy. Nakładanie warstwy masła na papier to zwykła strata czasu!

  • Obieranie czosnku, który chcesz upiec
Ząbki czosnku - Pyszności; Foto: pIxabay.com
Ząbki czosnku - Pyszności; Foto: pIxabay.com

Jeśli masz zamiar upiec czosnek, nie powinieneś go w ogóle obierać. Dodając czosnek w całości, nadasz potrawom głębszy aromat. Pamiętaj, aby uprzednio umyć czosnek pod bieżącą wodą.

  • Siekanie świeżego tymianku do zupy

Podczas przygotowywania zupy wystarczy dodać całą gałązkę tymianku. Nie musisz specjalnie go siekać. W ten sposób zaoszczędzisz czas i uzyskasz głębszy aromat.

  • Zbyt długie wyrabianie ciasta kruchego
Kruche ciasto - Pyszności; Foto canva.com
Kruche ciasto - Pyszności; Foto canva.com

Ciasto kruche powinno być szybko i krótko wyrabiane. Zbyt długie wyrabianie takiego ciasta, spowoduje, że nasze wypieki nie będą kruche, ale twarde!

Zaoszczędzony w ten sposób czas, polecamy wykorzystać na wykonanie jednego z naszych wspaniałych przepisów:

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także