7 najlepszych zamienników w kuchni. Sprawdzone pomysły, dzięki którym nie musisz biec do sklepu

Gotujesz obiad, podążasz za krokami przepisu i… koniec! Brakuje Ci jednego elementu, żeby przygotować potrawę, wędrówka do sklepu odpada? Mamy dla Ciebie rozwiązanie!

#1 Białe wino możesz zastąpić octem jabłkowym lub bulionem
Czasami w przepisach znajdziesz informację o dodaniu białego wina. Zamiast tego sięgnij po ocet jabłkowy lub drobiowym bulion.





#2 Jeśli nie masz śmietanki- sięgnij po mleko i masło
Rozpuść 1/3 szklanki masła. Po ostygnięciu dodaj roztopione masło do 3/4 szklanki mleka i mieszaj do połączenia. Następnie użyj mieszanki mleka i masła zamiast śmietany do np. makaronu



#3 Ocet zastąp cytryną
W większości przepisów ocet ma jedno zadanie: dodać kwaśnego smaku. Tym samym, świetnie sprawdzi się w tym cytryna lub limonka.



#4 W przepisie są kapary? Zastąp je oliwkami lub piklami


Słone kapary nie zawsze są dostępne w sklepach, w regularnych ofertach. Zamiast tego sięgnij po drobno posiekane zielone oliwki lub korniszona.



#5 Olej możesz zastąpić jabłkowym musem
Oczywiście, ten patent dotyczy pieczenia. Jeśli w przepisie masz informację, żeby dodać olej do ciasta lub ciasteczek- zasap go niesłodzonym jabłkowym musem, w proporcji 1:1. Twoje wypieki zyskają jeszcze więcej smaku.

#6 Skończyła Ci się bułka tarta? Przydadzą się więc krakersy
Niezależnie od tego, czy robisz kotlety z kurczaka, czy zapiekankę warzywną, możesz zamienić bułkę tartą na kruszone krakersy, płatku kukurydziane albo zmiażdżone precelki.

#7 Zabrakło jajek? Rozwiązań jest naprawdę sporo!
W ciastach- zastąp je puree z połówki banana. Do sałatek sprawdzi się również tofu, na kanapkach awokado, a w przypadku panierki wystarczy zwykłe mleko.
Zobacz nasza jajeczną ściągę.

Komentarze