Newsy8 dziwnych grzybów, które wyglądają jak z kosmosu. Większość z nich jest jadalna!

8 dziwnych grzybów, które wyglądają jak z kosmosu. Większość z nich jest jadalna!

8 dziwnych grzybów, które wyglądają jak z kosmosu. Większość z nich jest jadalna!
Ewa
17.08.2020 14:04, aktualizacja: 20.08.2021 11:38

Borowiki, prawdziwki, kurki- to wszystko już znamy i jadamy. Jednak królestwo grzybów jest niesamowicie bogate i skrywa w sobie też inne gatunki, które wyglądają dziwacznie i można je zjeść.

#1 Soplówka jeżowata

Popularny w Japonii grzyb, chętnie dodawany do azjatyckich potraw. W Polsce występuje bardzo rzadko, głównie na pniach buków i dębów. Ale uwaga- podlega w naszym kraju ochronie gatunkowej

Obraz

#2 Indigo Milkcap

Można go znaleźć w Ameryce Środkowej, Azji Wschodniej, a także w lasach liściastych i iglastych we wschodniej Ameryce Północnej. Mimo tego, że kolor wskazuje na to, że ten grzyb wydaje się być trujący- można go jak najbardziej zjeść po przygotowaniu.

Obraz

#3 Kolczakówka piekąca- "krwawiący ząb"

Wygląda dość...zniechęcająco. Swój przydomek zawdzięcza „krwi”, która w naturalny sposób wypływa z młodszych okazów. Ten jaskrawoczerwony sok został przetestowany i stwierdzono, że ma właściwości przeciwzakrzepowe. Tak więc "Krwawiący Ząb" nie dość, że jest jadalny to jeszcze ma właściwości lecznice. Chociaż Cię nie otruje to na pewno zniechęci: nie jest najsmaczniejszy :)

Obraz

#4 Phallus indusiatus

Delikatnej budowy grzyb, używany w kuchni chińskiej. Podczas gdy koronkowa spódnica przyciąga nasz wzrok, grzyb w rzeczywistości używa czapki, aby przyciągnąć uwagę. Jest pokryty zielonkawo-brązowym szlamem zawierającym zarodniki - szlam przyciąga muchy i owady, które pomagają rozproszyć zarodniki.

Obraz

#5 Czernidłak kołpakowaty

Jadalny grzyb, dość powszechny gatunek. Należy spożyć go krótko po zerwaniu, zanim zrobi się czarny.

Obraz

#6 Dzieżka pomarańczowa

Powszechnie występujący na całym świecie. Chociaż większość grzybów tego typu nie jest jadalna- dzieżka pomarańczowa może być śmiało zjedzona. Czy warto? Raczej nie, pozbawiona jest smaku, a w kuchni możesz wykorzystać ją np. do ozdobienia sałatki.

Obraz

#7 Enoki

Na pewno nie znajdziesz ich w naszych lasach w takiej formie, ale możesz spotkać je w daniach kuchni japońskiej. Jeśli będą Ci smakowały- załóż swoją hodowlę w domu. Bardzo delikatne, chrupiące i jędrne. Te, które wyrastają powszechnie na naszych polskich pniach wyglądają nieco inaczej. Radzimy jednak zostać przy sklepowej wersji. Ot, dla pewności.

Obraz

#8 Mu-err

Kształtem przypominają ludzkie ucho. Znajdziesz je w sklepach najczęściej w wersji suszonej jednak po nasiąknięciu wodą zwiększają swoje rozmiary. Ich smak jest delikatny i niemal niewyczuwalny, jednak zostawiają wodorostowy posmak w ustach. Podczas przygotowywania łatwo przejmują smaki pozostałych składników.

Pamiętaj, nigdy nie jedz grzybów, których nie jesteś pewien w 100%.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także