8 dziwnych grzybów, które wyglądają jak z kosmosu. Większość z nich jest jadalna!
Borowiki, prawdziwki, kurki- to wszystko już znamy i jadamy. Jednak królestwo grzybów jest niesamowicie bogate i skrywa w sobie też inne gatunki, które wyglądają dziwacznie i można je zjeść.
#1 Soplówka jeżowata
Popularny w Japonii grzyb, chętnie dodawany do azjatyckich potraw. W Polsce występuje bardzo rzadko, głównie na pniach buków i dębów. Ale uwaga- podlega w naszym kraju ochronie gatunkowej
#2 Indigo Milkcap
Można go znaleźć w Ameryce Środkowej, Azji Wschodniej, a także w lasach liściastych i iglastych we wschodniej Ameryce Północnej. Mimo tego, że kolor wskazuje na to, że ten grzyb wydaje się być trujący- można go jak najbardziej zjeść po przygotowaniu.
#3 Kolczakówka piekąca- "krwawiący ząb"
Wygląda dość...zniechęcająco. Swój przydomek zawdzięcza „krwi”, która w naturalny sposób wypływa z młodszych okazów. Ten jaskrawoczerwony sok został przetestowany i stwierdzono, że ma właściwości przeciwzakrzepowe. Tak więc "Krwawiący Ząb" nie dość, że jest jadalny to jeszcze ma właściwości lecznice. Chociaż Cię nie otruje to na pewno zniechęci: nie jest najsmaczniejszy :)
#4 Phallus indusiatus
Delikatnej budowy grzyb, używany w kuchni chińskiej. Podczas gdy koronkowa spódnica przyciąga nasz wzrok, grzyb w rzeczywistości używa czapki, aby przyciągnąć uwagę. Jest pokryty zielonkawo-brązowym szlamem zawierającym zarodniki - szlam przyciąga muchy i owady, które pomagają rozproszyć zarodniki.
#5 Czernidłak kołpakowaty
Jadalny grzyb, dość powszechny gatunek. Należy spożyć go krótko po zerwaniu, zanim zrobi się czarny.
#6 Dzieżka pomarańczowa
Powszechnie występujący na całym świecie. Chociaż większość grzybów tego typu nie jest jadalna- dzieżka pomarańczowa może być śmiało zjedzona. Czy warto? Raczej nie, pozbawiona jest smaku, a w kuchni możesz wykorzystać ją np. do ozdobienia sałatki.
#7 Enoki
Na pewno nie znajdziesz ich w naszych lasach w takiej formie, ale możesz spotkać je w daniach kuchni japońskiej. Jeśli będą Ci smakowały- załóż swoją hodowlę w domu. Bardzo delikatne, chrupiące i jędrne. Te, które wyrastają powszechnie na naszych polskich pniach wyglądają nieco inaczej. Radzimy jednak zostać przy sklepowej wersji. Ot, dla pewności.
#8 Mu-err
Kształtem przypominają ludzkie ucho. Znajdziesz je w sklepach najczęściej w wersji suszonej jednak po nasiąknięciu wodą zwiększają swoje rozmiary. Ich smak jest delikatny i niemal niewyczuwalny, jednak zostawiają wodorostowy posmak w ustach. Podczas przygotowywania łatwo przejmują smaki pozostałych składników.
Pamiętaj, nigdy nie jedz grzybów, których nie jesteś pewien w 100%.