×

8 dziwnych grzybów, które wyglądają jak z kosmosu. Większość z nich jest jadalna!

Borowiki, prawdziwki, kurki- to wszystko już znamy i jadamy. Jednak królestwo grzybów jest niesamowicie bogate i skrywa w sobie też inne gatunki, które wyglądają dziwacznie i można je zjeść.

#1 Soplówka jeżowata

Popularny w Japonii grzyb, chętnie dodawany do azjatyckich potraw. W Polsce występuje bardzo rzadko, głównie na pniach buków i dębów. Ale uwaga- podlega w naszym kraju ochronie gatunkowej

źródło: iowaherbalist.com

#2 Indigo Milkcap

Można go znaleźć w Ameryce Środkowej, Azji Wschodniej, a także w lasach liściastych i iglastych we wschodniej Ameryce Północnej. Mimo tego, że kolor wskazuje na to, że ten grzyb wydaje się być trujący- można go jak najbardziej zjeść po przygotowaniu.

źródło: instagram.com

#3 Kolczakówka piekąca- „krwawiący ząb”

Wygląda dość…zniechęcająco. Swój przydomek zawdzięcza „krwi”, która w naturalny sposób wypływa z młodszych okazów. Ten jaskrawoczerwony sok został przetestowany i stwierdzono, że ma właściwości przeciwzakrzepowe. Tak więc „Krwawiący Ząb” nie dość, że jest jadalny to jeszcze ma właściwości lecznice. Chociaż Cię nie otruje to na pewno zniechęci: nie jest najsmaczniejszy 🙂

źródło: Pinterest

#4 Phallus indusiatus

Delikatnej budowy grzyb, używany w kuchni chińskiej. Podczas gdy koronkowa spódnica przyciąga nasz wzrok, grzyb w rzeczywistości używa czapki, aby przyciągnąć uwagę. Jest pokryty zielonkawo-brązowym szlamem zawierającym zarodniki – szlam przyciąga muchy i owady, które pomagają rozproszyć zarodniki.

źródło: barefootbraless.tumblr.com

#5 Czernidłak kołpakowaty

Jadalny grzyb, dość powszechny gatunek. Należy spożyć go krótko po zerwaniu, zanim zrobi się czarny.

źródło: reddit.com

#6 Dzieżka pomarańczowa

Powszechnie występujący na całym świecie. Chociaż większość grzybów tego typu nie jest jadalna- dzieżka pomarańczowa może być śmiało zjedzona. Czy warto? Raczej nie, pozbawiona jest smaku, a w kuchni możesz wykorzystać ją np. do ozdobienia sałatki.

źródło: mykoweb.com

#7 Enoki

Na pewno nie znajdziesz ich w naszych lasach w takiej formie, ale możesz spotkać je w daniach kuchni japońskiej. Jeśli będą Ci smakowały- załóż swoją hodowlę w domu. Bardzo delikatne, chrupiące i jędrne. Te, które wyrastają powszechnie na naszych polskich pniach wyglądają nieco inaczej. Radzimy jednak zostać przy sklepowej wersji. Ot, dla pewności.

pickledplum.com

#8 Mu-err

Kształtem przypominają ludzkie ucho. Znajdziesz je w sklepach najczęściej w wersji suszonej jednak po nasiąknięciu wodą zwiększają swoje rozmiary. Ich smak jest delikatny i niemal niewyczuwalny, jednak zostawiają wodorostowy posmak w ustach. Podczas przygotowywania łatwo przejmują smaki pozostałych składników.

źródło: wikipedia

Pamiętaj, nigdy nie jedz grzybów, których nie jesteś pewien w 100%.

 

Wybrane dla Ciebie

Pomyłka może być śmiertelna! 7 trujących grzybów, które są łudząco podobne do jadalnych

Grzyby są bardzo smacznym produktem, który znajduje mnóstwo zastosowań w kuchni. Zbieranie grzybów to hobby wielu Polaków. Nie pozwól jednak, żeby skończyło się tragicznie! Bardzo dużo grzybów wygląda łudząco podobnie do siebie. Pomyłka może nas jednak sporo kosztować: od zatrucia pokarmowego, silnej biegunki po nawet śmierć. Nigdy, przenigdy nie zbieraj grzybów, których nie jesteś pewien. […]

zamknij