9 kuchennych trików, które powstały 100-lat temu! Wszystkie działają do dziś i są przydatne

Wszystkie porady, tipy i lifehacki w kuchni są nieocenione. W końcu kto nie lubi ułatwiać sobie życia? Zanim pojawiły się strony internetowe, które zbierały rady w jedną całość- trzeba było ich szukać w… książkach.

#1 Gotowanie jajek

Jeśli chcesz ugotować pęknięte jajko- dodaj do wody trochę octu. Dzięki temu zawartość nie wypłynie.

artfido
artfido

#2 Sprawdzanie jakości masła

Kawałek masła potrzyj o papier i następnie go podpal. Jeśli masło jest dobrej jakości, to będziesz czuł przyjemny i delikatny zapach. To, które będzie słabe (np. margaryna) spowoduje, że pojawi się „łojowata” woń.

artfido
artfido

#3 Rozdzielanie szklanek

Zdarza się, że gdy włożymy jedną szklankę w drugą, to pod wpływem ciśnienia zassą się razem. Wyciąganie ich na siłę może spowodować, że popękają. Do górnej szklanki wlej zimną wodę, a tę na dolę włóż do miski z wodą ciepłą. Natychmiast się rozdzielą.

artfido
artfido

#4 Gotowanie ziemniaków

Aby ziemniaki pozostały „suche i mączyste” dodaj do wody szczyptę soli i cukru. Po odcedzeniu odstaw garnek na chwilę na ogień, aby resztka wody odparowała.

artfido

#5 Krojenie świeżego chleba

Włóż nóż do gorącej wody. Kiedy ostrze złapie temperaturę- zacznij kroić świeży chleb. Pamiętaj o tym, żeby wytrzeć go z wody, zanim wbijesz go w bochenek.

artfido

#6 Chłodzenie wina bez lodu

Owiń butelkę wina flanelą i włóż pod kurek z bieżącą, zimną wodą. Pozwól, by obmywała ona butelkę przez 10 minut.

artfido
artfido

#7 Wygodne trzymanie dzbanka

Na grafice z prawej strony przedstawiono właściwy sposób trzymania ciężkiego dzbanka. Zapobiega to rozlewaniu napoju i jednocześnie mniej męczy mięśnie.

artfido
artfido

#8 Czyszczenie butelek

Aby dobrze wyczyścić wnętrze butelek należy wlać do środka wodę i wsypać odrobinę piasku. Następnie butelkę należy umyć i wysuszyć.

artfido
artfido

#9 Ocena świeżości homara

Jeśli chcesz kupić homara, a nie jesteś przekonany co do jego świeżości, po prostu odciągnij jego ogon i nagle go puść. Jeśli cofnie się z trzaskiem- homar jest świeży. A jeśli cofnie się powoli, to możesz być pewien, że leży on w sklepie od kilku dni.

artfido
artfido

Komentarze

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×