Władze Słowacji odradzają swoim obywatelom jedzenie drobiu z Polski. Powód przeraża

afera paszowa

Władze Słowacji odradzają swoim obywatelom jedzenia drobiu z Polski. Powodem afera paszowa - Pyszności; Foto: Canva.com

Władze Słowacji od jakiegoś czasu odradzają swoim obywatelom jedzenia drobiu z Polski. Okazuje się , że głównym powodem jest afera paszowa, o której ostatnio jest wyjątkowo głośno. Poniżej zdradzamy więcej informacji.

Afera paszowa w Polsce

afera paszowa

Kury, afera paszowa – Pyszności ; Foto: Canva.com

Jakiś czas temu mogliśmy przeczytać na portalach WP oraz Onet artykuły na temat afery drobiowej. Okazuje się, że niedawno CBŚ sprawdziło kilkadziesiąt firm produkujących w Polsce pasze dla kur.

Jedna firma z siedzibą w Poznaniu sprzedawała paszy, które zawierały w sobie tłuszcze techniczne. Należy zaznaczyć, że  nie powinny one być używane w przemyśle spożywczym. Takie produkty z reguły stosuje się przy produkcji olejów technicznych, czy smarów.

Według prokuratury, od co najmniej kilku lat, w ramach spółki B. małżeństwo ściągało do Polski techniczne kwasy tłuszczowe m.in. z Rosji, Ukrainy, Malezji i Rumunii. Sprowadzane przez nich produkty w żadnym wypadku nie nadawały się do spożycia ani zastosowania w przemyśle spożywczym. Były albo odpadami z produkcji bardziej szlachetnych produktów, albo wytwarzano je z zastosowaniem mniej wymagających technologii, niż te stosowane w przemyśle spożywczym. A co za tym idzie, były bardziej zanieczyszczone, nie spełniały norm dla produktów spożywczych. – czytamy na portalu wiadomosci.wp.pl

Słowacja, a afera paszowa

Surowe mięso z kurczaka – Pyszności; Foto: Canva.com

Na tę szokującą wiadomość zareagowały również władze Słowacji. Państwowy Urząd Weterynarii i Żywności Republiki Słowackiej zlecił kontrolę mięsa drobiowego pochodzącego z Polski. Należy zaznaczyć, że prawdopodobnie rozszerzy się ona również na wieprzowinę.

Pod lupę wzięto także pasze produkowane w naszym kraju. Informację na ten temat możemy przeczytać na Facebooku na profilu Państwowego Urzędu Weterynarii i Żywności Republiki Słowackiej.

Państwowy Urząd Weterynarii i Żywności Republiki Słowackiej podkreślił również, że nie zaleca spożywać mięsa drobiowego z Polski do czasu wyjaśnienia problemu.

 

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować grzybki z twarogiem, gotowanym jajkiem i pieczarkami krok po kroku. Wspaniale sprawdzi się jako pyszna przekąska między posiłkami.

 

 


Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×