Agnieszka Mielczarek zdradziła sekret idealnej, gorącej czekolady. Wychodzi gęsta i obłędnie kremowa

Agnieszka Mielczarek pokazała jak zrobić idealną gorącą czekoladę

Agnieszka Mielczarek pokazała jak zrobić idealną, gorącą czekoladę - Pyszności; Foto: https://youtu.be/pAxzqxAn4FI ; Canva.com

Gorąca czekolada wspaniale sprawdzi się w chłodne, jesienne dni. Znana dietetyczka Agnieszka Mielczarek niedawno zdradziła na swoim kanale YouTube fantastyczny przepis na ten słodki napój. Należy podkreślić, że gorąca czekolada nie tylko skutecznie nas rozgrzeje, ale również doda nam dużej dawki energii. Poniżej podajemy jak ją wykonać krok po kroku.

Jesienią oraz zimą coraz częściej sięgamy po ciepłe, rozgrzewające napoje. Zazwyczaj jest to herbata z dodatkiem aromatycznych przypraw takich jak cynamon, czy goździki. Jednak niekiedy warto spróbować również pysznej, gorącej czekolady.

Agnieszka Mielczarek i jej przepis na gorącą czekoladę

Gorzka czekolada – Pyszności; Foto: Canva.com

Agnieszka Mielczarek to dietetyczka oraz autorka książek dotyczących m.in. zdrowego odżywiania. Niedawno podzieliła się na swoim kanale YouTube wspaniałym przepisem na gorącą czekoladę. Napój oprócz ciemnej czekolady, skrywa w sobie cynamon, chili oraz espresso. Dzięki temu jest on wyjątkowo aromatyczny i rozgrzewający. Idealnie sprawdzi się na jesienne popołudnia.

Gorąca czekolada według Agnieszki Mielczarek

Gorąca czekolada – Pyszności; Foto: Canva.com

Składniki:

  • ciemna czekolada – zwykła gorzka czekolada albo z dodatkami np. słonym karmelem
  • szklanka tłustego zagęszczonego mleka
  • cynamon
  • chili
  • espresso

Sposób przygotowania:

Tłuste, zagęszczone mleko wlej do rondelka. Następnie zacznij je podgrzewać. Czekoladę podziel na mniejsze kawałki i wrzuć je do mleka.  Następnie wlej niewielką ilość espresso. Dodaj szczyptę chili oraz cynamonu. Składniki dokładnie wymieszaj.

Mleko z czekoladą gotuj do momentu, aż uzyskasz odpowiednią konsystencję. Jeśli chcesz przygotować gęstą czekoladę – gotuj ją dłużej. Jeśli jednak wolisz, żeby napój przypominał w konsystencji kakao – gotują go krócej. Pamiętaj, aby podczas gotowania gorącej czekolady, cały czas ją mieszać. 

Agnieszka Mielczarek serwuje gorącą czekoladę w filiżance. Jeśli chcesz nieco wzbogacić smak napoju, możesz podać go z bitą śmietaną, czy gałką lodów. Niektórzy dodają pianki marshmallows, bądź startą czekoladę. Wszystko zależy od twoich preferencji.

 

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować tosty na słodko z czekoladą krok po kroku. To kolejny wspaniały pomysł na wykorzystanie gorzkiej czekolady.


Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×