Wirtualna Polska

Amerykanie uwielbiają nasze pierogi. Twaróg zastępują innym składnikiem

pierogi

Adobe Stock

Amerykanie uwielbiają ruskie pierogi. Do farszu trafia jednak inny składnik, znacznie popularniejszy w Stanach Zjednoczonych. Takiego wydania jeszcze nie widziałeś.

Wirtualna Polska

Pierogów ruskich nikomu nie trzeba specjalnie przedstawiać. Ten klasyk polskiej kuchni zjednał sobie serca milionów Polaków, a receptury na najlepszy farsz i idealne ciasto przekazywane są z pokolenia na pokolenie. Okazuje się, że ten przysmak pokochali również Amerykanie. Wprowadzili jednak pewną zmianę, która wielu Polaków może zaskoczyć.

Wirtualna Polska
Wirtualna Polska

Pierogi w nowym wydaniu

Tradycyjnie ruskie są wypełnione twarogiem, ziemniakami, cebulą i przyprawami. Niektórzy dorzucają trochę mięty, na południu Polski sięga się również po bryndzę. W pierogach rozkochali się również Amerykanie. Twaróg jest u nich mało popularnym produktem, więc w amerykańskich pierogach znalazł się innym składnik.

Wirtualna Polska
Wirtualna Polska

Pierogi ruskie – Pyszności; Foto Canva.com

Zamiast twarogu w farszu ląduje cheddar. Cheddar to odmiana sera produkowana na całym świecie, ale najczęściej kojarzona z Wielką Brytanią i Stanami Zjednoczonymi. Jest wytwarzany z mleka krowiego i charakteryzuje się intensywnym, lekko ostry, a czasem nawet pikantnym smakiem. Proces dojrzewania trwa od kilku miesięcy do nawet kilku lat, co wpływa na intensywność smaku i aromatu sera. Amerykanie dodają go do zapiekanek, pizzy, burgerów, sałatek– wszędzie tam, gdzie się da.

Zobacz również: siostra Anastazja podała przepis na najlepsze ruskie pod słońcem. Farsz to mistrzostwo świata

Wirtualna Polska
Wirtualna Polska

Farsz do pierogów

Jeśli masz ochotę zamienić twaróg na coś zupełnie nowego i poeksperymentować z tradycyjnym przepisem, to możesz sięgnąć nie tylko po cheddar, ale również ementaler, mazdamer czy gouda. Farsz z dodatkiem serów jest bardziej kremowy i smakuje naprawdę dobrze. Ziemniaki dokładnie utłucz na jednolite purée i dodaj starty ser. Na 1 szklankę ziemniaków dorzuć drugie tyle sera. Opcjonalnie możesz również dorzucić podsmażoną cebulkę lub posiekany szczypiorek. Dopraw farsz solą oraz pieprzem i wypełnij nim przygotowane ciasto. Ugotuj pierogi, a następnie podsmaż, aby stały się chrupiące.

Wirtualna Polska
Wirtualna Polska

Przepis na idealne pierogi z miękkim i delikatnym ciastem znajdziesz na naszym kanale YouTube


Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×