PrzepisAnna Dymna zdradziła swój przepis na żurek. Nigdy nie dodaje popularnego składnika

Anna Dymna zdradziła swój przepis na żurek. Nigdy nie dodaje popularnego składnika

Anna Dymna zdradziła przepis na żurek- Pyszności/ źródło: Canva, Instagram
Anna Dymna zdradziła przepis na żurek- Pyszności/ źródło: Canva, Instagram
Ewa
08.03.2023 15:15, aktualizacja: 09.03.2023 15:51

Uwielbiana aktorka podzieliła się swoim przepisem na świąteczny żurek. Anna Dymna rezygnuje w nim z dodania jednego popularnego składnika.

Idealny żurek na święta

Żurek to specjalność polskiej kuchni, którą znamy od pokoleń. Obowiązkowo gości na wielkanocnym stole w towarzystwie jajek. Charakterystyczny, kwaśny smak to zasługa żytniego zakwasu. W zależności od regionu, przepisów na tę zupę jest cała masa. Różnią się one rodzajem dodawanego mięsa i dodatkami, jak grzyby czy ziemniaki.

Swój przepis na pyszny, wielkanocny żurek zdradziła uwielbiana aktorka Anna Dymna. W jej zupie znalazły się aż trzy gatunki mięsa i grzyby, które dodatkowo aromatyzują cały wywar. W składnikach zabrakło z kolei śmietany - znana aktorka mówi, że jest to zbędny zagęstnik w zupie. 71-latka swój przepis dumnie nazwała: „dymny żurek królewski”. I w tej nazwie nie ma nic zaskakującego - jest pysznie i zdecydowanie na bogato.

Anna Dymna zdradziła przepis na żurek

Składniki:

  • 500 ml zakwasu żytniego do żurku
  • 300 g kiełbasy wędzonej
  • 150 g boczku wędzonego
  • 50 g boczku surowego
  • 150 g szynki wędzonej
  • garść suszonych grzybów
  • 3-4 ziemniaki
  • pietruszka
  • 2 marchewki
  • Cebula
  • 3-4 ząbek czosnku
  • majeranek
  • pieprz
  • sól

Sposób przygotowania:

Grzyby namocz i wygotuj. Pokrój na mniejsze części. Do garnka dodaj pokrojoną w większe kawałki wędzonkę i zalej ją wodą. Gotuj przez 30 minut i wyjmij mięso z garnka. Do wody dorzuć obrane i pokrojone marchewki oraz pietruszkę. Po 10 minutach gotowania dorzuć jeszcze ziemniaki. Na patelni podsmaż wędzonki. Cebulę pokrój, czosnek przeciśnij przez praskę i podsmaż. Wrzuć wędzonkę oraz cebulę ponownie do garnka i gotuj przez chwilę. Gdy ziemniaki będą miękkie, wlej zakwas. Jeśli dodasz go zbyt wcześnie, to ziemniaki się nie dogotują - kwas sprawi, że pozostaną twarde. Dopraw do smaku solą, pieprzem i majerankiem, Przegotuj całość.

Anna Dymna zdradziła przepis na żurek- Pyszności/ źródło: Canva
Anna Dymna zdradziła przepis na żurek- Pyszności/ źródło: Canva

Podawaj z ugotowanym na twardo jajkiem oraz pieczywem.

Smacznego!

Przepis na pyszny zakwas do żurku znajdziesz na naszym kanale YouTube

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także