Wirtualna Polska

Anna Dymna zdradziła swój przepis na żurek. Nigdy nie dodaje popularnego składnika

Anna Dymna zdradziła swój przepis na żurek. Nigdy nie dodaje popularnego składnika

Anna Dymna zdradziła przepis na żurek- Pyszności/ źródło: Canva, Instagram

Uwielbiana aktorka podzieliła się swoim przepisem na świąteczny żurek. Anna Dymna rezygnuje w nim z dodania jednego popularnego składnika.

Wirtualna Polska

Idealny żurek na święta

Żurek to specjalność polskiej kuchni, którą znamy od pokoleń. Obowiązkowo gości na wielkanocnym stole w towarzystwie jajek. Charakterystyczny, kwaśny smak to zasługa żytniego zakwasu. W zależności od regionu, przepisów na tę zupę jest cała masa. Różnią się one rodzajem dodawanego mięsa i dodatkami, jak grzyby czy ziemniaki.

Wirtualna Polska
Wirtualna Polska
Wirtualna Polska
Wirtualna Polska

Swój przepis na pyszny, wielkanocny żurek zdradziła uwielbiana aktorka Anna Dymna. W jej zupie znalazły się aż trzy gatunki mięsa i grzyby, które dodatkowo aromatyzują cały wywar. W składnikach zabrakło z kolei śmietany – znana aktorka mówi, że jest to zbędny zagęstnik w zupie. 71-latka swój przepis dumnie nazwała: „dymny żurek królewski”. I w tej nazwie nie ma nic zaskakującego – jest pysznie i zdecydowanie na bogato.

Zobacz również: Anna Lewandowska nie dodaje tego składnika do żurku. Wychodzi gęsty i aromatyczny

Anna Dymna zdradziła przepis na żurek

Wirtualna Polska
Wirtualna Polska

Składniki:

  • 500 ml zakwasu żytniego do żurku
  • 300 g kiełbasy wędzonej
  • 150 g boczku wędzonego
  • 50 g boczku surowego
  • 150 g szynki wędzonej
  • garść suszonych grzybów
  • 3-4 ziemniaki
  • pietruszka
  • 2 marchewki
  • Cebula
  • 3-4 ząbek czosnku
  • majeranek
  • pieprz
  • sól
Wirtualna Polska
Wirtualna Polska

Sposób przygotowania:

Grzyby namocz i wygotuj. Pokrój na mniejsze części. Do garnka dodaj pokrojoną w większe kawałki wędzonkę i zalej ją wodą. Gotuj przez 30 minut i wyjmij mięso z garnka. Do wody dorzuć obrane i pokrojone marchewki oraz pietruszkę. Po 10 minutach gotowania dorzuć jeszcze ziemniaki. Na patelni podsmaż wędzonki. Cebulę pokrój, czosnek przeciśnij przez praskę i podsmaż. Wrzuć wędzonkę oraz cebulę ponownie do garnka i gotuj przez chwilę. Gdy ziemniaki będą miękkie, wlej zakwas. Jeśli dodasz go zbyt wcześnie, to ziemniaki się nie dogotują – kwas sprawi, że pozostaną twarde. Dopraw do smaku solą, pieprzem i majerankiem, Przegotuj całość.

Wirtualna Polska
Wirtualna Polska
Anna Dymna zdradziła przepis na żurek- Pyszności/ źródło: Canva

Anna Dymna zdradziła przepis na żurek- Pyszności/ źródło: Canva

Podawaj z ugotowanym na twardo jajkiem oraz pieczywem.
Smacznego!

Wirtualna Polska
Wirtualna Polska

Przepis na pyszny zakwas do żurku znajdziesz na naszym kanale YouTube


Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×