Anna Lewandowska robi sernik bez twarogu i nabiału, zastępuje go w niezwykły sposób

Znamy różne przepisy na sernik, ale jak sama nazwa wskazuje, głównym składnikiem jest ser. Natomiast przepis Anny Lewandowskiej jest bardzo nietypowy. Jej głównym składnikiem jest kasza jaglana i mleko kokosowe.

Autorka przepisu sugeruje, że przepis sprawdzi się dla osób, które zmagają się z nietolerancja laktozy i glutenu, mają nadwrażliwość na gluten lub celiakie. Ciasto jest naprawdę szybkie w przygotowaniu, a do tego zdrowe i pyszne. Może warto spróbować?

Sernik Anny Lewandowskiej - Pyszności

Sernik Anny Lewandowskiej – Pyszności

Składniki na sernik:

  • 400 ml mleka kokosowego
  • szklanka wody
  • 200 g kaszy jaglanej
  • 200 ml gęstego mleczka kokosowego z puszki (biała część)
  • 50 g mąki kokosowej
  • 1/2 szklanki
  • cukru kokosowego
  • 150 g wiórków kokosowych
  • sok z limonki, cytryny lub pomarańczy
  • ekstrakt z wanilii
  • tłuszcz do posmarowania blachy
  • 2 garści malin
  • 2 łyżki
  • cukru kokosowego

Składniki na mus:

  • 1 awokado
  • 5 daktyli

Sernik z kaszy jaglanej krok po kroku:

Główny składniki, czyli kaszę jaglaną dokładnie opłakujemy pod bieżącą wodą. Umieszczamy ja w garnku i gotujemy przez ok. 15-20 minut z dodatkiem mleka kokosowego ok. 400 ml, aż kasza będzie miękka. Jeśli całość zostanie ugotowana, zostawiamy do przestygnięcia i dodajemy sok z cytryny, wiórki kokosowe i cukier. Następnie wsypujemy mąkę, ekstrakt z wanilii oraz gęstą część mleka kokosowego. Tak przygotowana masę dokładnie blendujemy na gładko i wylewamy na blaszkę, którą wcześniej smarujemy masłem. Całość należy piec w 180 stopniach Celsjusza przez około 50-55 minut.

Przygotowanie musu:

Daktyle namocz w gorącej wodzie, a następnie usuń z nich pestki. Zmiksuj awokado i daktyle z wodą przy pomocy blendera. Mus umieść na ostudzonym cieście. Na wierzchu udekoruj maliny lub innymi owocami jagodowymi, dodaj wiórki i cukier.

sernik

Kasza jaglana – Pyszności; Foto: Canva

Kasza jaglana i jej właściwości

Włączenie do diety kaszy jaglanej przyczynia się do podwyższenia cholesterolu HDL (dobry cholesterol) we krwi i obniżenia poziomu insuliny oraz glukozy, co będzie pomocne dla pacjentów cierpiących na miażdżycę, insulinooporność lub cukrzycę oraz dla tych, u których istnieje duże ryzyko wystąpienia wymienionych schorzeń.

Jeśli chcesz jeszcze poeksperymentować w kuchni, to zachęcamy Cię do przygotowania tofurnika z tofu z kaszą jaglaną i masłem orzechowym, czyli roślinna wersja tradycyjnego sernika.


Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×