Wirtualna Polska

Co stanie się, jeśli połkniesz pestki arbuza? Dietetyk wyjaśnia krok po kroku

Co stanie się, jeśli połkniesz pestki arbuza? Dietetyk wyjaśnia krok po kroku

Czy wyrośnie nam drugi arbuz (Tiktok, Pexels)

Rodzice często straszyli nas, że jak połkniemy pestki od tego owocu, to w brzuchu wyrośnie nam drugi arbuz. Jako dzieci często uznawaliśmy to jako prawdę objawioną. Na ten temat postanowił wypowiedzieć się Michał Wrzosek. Jakie były jego wnioski?

Wirtualna Polska

Lato to sezon na arbuza. Często się nim zajadamy lub przygotowujemy orzeźwiające napoje. Czasem zdarza się, że połkniemy lub przegryziemy czarne ziarenka. Czy możemy się nimi otruć i być w niebezpieczeństwie? W przypadku pestek czereśni jest to możliwe. Co w takim razie z soczystym arbuzem? Dietetyk rozwiał wszelkie wątpliwości i obalił największy mit naszego dzieciństwa.

Wirtualna Polska
Wirtualna Polska

Czytaj też:Oto jak wybrać najsłodszego arbuza. Zwróć uwagę na ten szczegół w sklepie

Drugi arbuz nie wyrośnie w żołądku. Michał Wrzosek wyjaśnia kwestię

Wirtualna Polska
Wirtualna Polska

Doktor dietetyki postanowił zbadać tę niecodzienną sprawę. W tym celu przypomniał o tym, czego potrzebuje roślina, by mogła rosnąć. Wymienił cztery najbardziej istotne rzeczy, czyli temperaturę, odpowiednią ilość wody, prawidłowa skala kwasowości i zasadowości oraz dostęp do światła. Co ciekawe, organizm człowieka ma odpowiednią ciepłotę i taką ilość wody, w której arbuz mógłby przeżyć.

– Co do ostatnich, czyli pH i dostępu do światła, obie te rzeczy w naszym organizmie nie sprzyjają rozwojowi roślin – mówi na filmiku.

Wniosek jest taki, że nowy arbuz na pewno nie wyrośnie nam w brzuchu.

Wirtualna Polska
Wirtualna Polska
@michal_wrzosekPołknęliście kiedyś pestkę arbuza?♬ dźwięk oryginalny – Dr Dietetyki Michał Wrzosek

Pestki z arbuza mogą być superfood?

Wirtualna Polska
Wirtualna Polska

Mało kto ma świadomość, że ziarenka są bogate w różne składniki odżywcze, w tym witaminy i sole mineralne. Jeśli upieczemy je w piekarniku i dodamy oliwę wraz z przyprawami, możemy zastąpić nimi słone przekąski. Arbuza, a szczególnie pestki z niego warto dołączyć do diety, ponieważ:

  • zawierają niewiele kalorii (w garści ziarenek mamy tylko 22 kcal),
  • są źródłem magnezu i żelaza – te składniki są niezbędne dla naszego organizmu, wspomagają najróżniejsze procesy życiowe, na przykład wspomagają pracę układu krwionośnego oraz odpornościowego,
  • mają w sobie dużo kwasu foliowego – suplementacja witaminy B9 potrzebna jest kobietom w ciąży i planującym ją,
  • znajdziemy w nich wiele antyoksydantów, które niszczą wolne rodniki.
Wirtualna Polska
Wirtualna Polska
Arbuz ma wiele właściwości (Pexels)

Arbuz ma wiele właściwości (Pexels)


Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×