Wirtualna Polska

Pesto z tej rośliny to skarbnica witamin. Ci, co ją znają, wyruszyli do lasów na zbiory, bo trwa sezon

Pesto z tej rośliny to skarbnica witamin. Ci, co ją znają, wyruszyli do lasów na zbiory, bo trwa sezon

Adobe Stock

Makaron to produkt, po który sięgasz najczęściej, gdy masz ochotę na coś szybkiego i smacznego. Jego zaletą jest przede wszystkim fakt, że można go spożywać z rozmaitymi dodatkami. Jednym z nich jest pesto z czosnku niedźwiedziego. Makaron w takim wydaniu będzie smaczny, pożywny, aromatyczny, a przede wszystkim zdrowy.

Wirtualna Polska

Klasyczne pesto z czosnku niedźwiedziego – prosty dodatek do wielu dań

W czym tkwi wyjątkowość pesto? Najważniejsze jest tu przede wszystkim to, że robi się je stosunkowo szybko, z zaledwie kilku składników. Urozmaica nie tylko smak makaronu, ale również świetnie sprawdzi się w połączeniu z mięsem, czy ziemniakami. Niektórzy dodają je do sosu sałatkowego, a nawet do zup, by podkreślić ich wyjątkowy smak.

Wirtualna Polska
Wirtualna Polska
Czosnek niedźwiedzi – Pyszności; Foto kadr z materiału na kanale YouTube U Zakopca

Czosnek niedźwiedzi – Pyszności; Foto kadr z materiału na kanale YouTube U Zakopca

Wirtualna Polska
Wirtualna Polska

Najczęściej przygotowuje się pesto z bazylii, rukoli, czy suszonych pomidorów. A czy słyszałeś o pesto z czosnku niedźwiedziego? Jeśli nie, to przygotuj je właśnie teraz. Robi się je podobnie, jak klasyczne pesto z bazylii. Jego największą zaletą jest przede wszystkim smak – można tu wyczuć akcenty czosnku, a sam dodatek jest niezwykle aromatyczny i wzbogaci smak wielu dań, które przygotowujesz w swoim domu.

Pesto z czosnku niedźwiedziego – jak je zrobić?

Wystarczy parę chwil, by uzyskać aromatyczny dodatek do swojego obiadu. Oprócz czosnku niedźwiedziego, podstawą będą tu orzeszki, przyprawy i składniki, dzięki którym stanie się o niebo lepszy. Poczuj powiew włoskiej kuchni w swoim domu i sięgnij po tę recepturę już teraz!

Wirtualna Polska
Wirtualna Polska

Składniki:

  • 50 g parmezanu lub inny twardy ser np. pecorino
  • 150 g świeżych liści czosnku niedźwiedziego
  • 100 ml oliwy z oliwek
  • 15 g orzeszków piniowych
  • sól i pieprz do smaku.
Wirtualna Polska
Wirtualna Polska

Sposób przygotowania:

Pesto z czosnku niedźwiedziego to dodatek, który przypadnie do gustu każdemu, kto kocha dania kuchni włoskiej. Jego przygotowanie rozpocznij od uprażenia orzeszków piniowych na patelni. Następnie pozostaw je do ostygnięcia. W międzyczasie dobrze jest zetrzeć ser na tarce o drobnych oczkach.

Wirtualna Polska
Wirtualna Polska
Blendowanie pesto – Pyszności; Foto kadr z materiału na kanale YouTube U Zakopca

Blendowanie pesto – Pyszności; Foto kadr z materiału na kanale YouTube U Zakopca

Następnie weź liście czosnku niedźwiedziego, umyj je, osusz, obetnij ogonki i drobno posiekaj. Wszystkie składniki, z wyjątkiem oliwy, zmiksuj w blenderze. Podczas blendowania, stopniowo dolewaj oliwę. Gdy pesto będzie gotowe, to przełóż je do słoiczka, wyrównaj i zalej oliwą do przykrycia. W ten sposób będziesz mógł je przechować nawet przez miesiąc. Zakręć słoik i wstaw do lodówki. Możesz je również zamrozić. Smacznego!

Wirtualna Polska
Wirtualna Polska

Zobacz na naszym kanale YouTube, jak zrobić spaghetti z parówkami i sosem pomidorowym:


Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×