PrzepisPesto z tej rośliny to skarbnica witamin. Ci, co ją znają, wyruszyli do lasów na zbiory, bo trwa sezon

Pesto z tej rośliny to skarbnica witamin. Ci, co ją znają, wyruszyli do lasów na zbiory, bo trwa sezon

Adobe Stock
Adobe Stock
21.03.2023 08:33

Makaron to produkt, po który sięgasz najczęściej, gdy masz ochotę na coś szybkiego i smacznego. Jego zaletą jest przede wszystkim fakt, że można go spożywać z rozmaitymi dodatkami. Jednym z nich jest pesto z czosnku niedźwiedziego. Makaron w takim wydaniu będzie smaczny, pożywny, aromatyczny, a przede wszystkim zdrowy.

Klasyczne pesto z czosnku niedźwiedziego - prosty dodatek do wielu dań

W czym tkwi wyjątkowość pesto? Najważniejsze jest tu przede wszystkim to, że robi się je stosunkowo szybko, z zaledwie kilku składników. Urozmaica nie tylko smak makaronu, ale również świetnie sprawdzi się w połączeniu z mięsem, czy ziemniakami. Niektórzy dodają je do sosu sałatkowego, a nawet do zup, by podkreślić ich wyjątkowy smak.

Czosnek niedźwiedzi - Pyszności; Foto kadr z materiału na kanale YouTube U Zakopca
Czosnek niedźwiedzi - Pyszności; Foto kadr z materiału na kanale YouTube U Zakopca

Najczęściej przygotowuje się pesto z bazylii, rukoli, czy suszonych pomidorów. A czy słyszałeś o pesto z czosnku niedźwiedziego? Jeśli nie, to przygotuj je właśnie teraz. Robi się je podobnie, jak klasyczne pesto z bazylii. Jego największą zaletą jest przede wszystkim smak - można tu wyczuć akcenty czosnku, a sam dodatek jest niezwykle aromatyczny i wzbogaci smak wielu dań, które przygotowujesz w swoim domu.

Pesto z czosnku niedźwiedziego - jak je zrobić?

Wystarczy parę chwil, by uzyskać aromatyczny dodatek do swojego obiadu. Oprócz czosnku niedźwiedziego, podstawą będą tu orzeszki, przyprawy i składniki, dzięki którym stanie się o niebo lepszy. Poczuj powiew włoskiej kuchni w swoim domu i sięgnij po tę recepturę już teraz!

Składniki:

  • 50 g parmezanu lub inny twardy ser np. pecorino
  • 150 g świeżych liści czosnku niedźwiedziego
  • 100 ml oliwy z oliwek
  • 15 g orzeszków piniowych
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

Pesto z czosnku niedźwiedziego to dodatek, który przypadnie do gustu każdemu, kto kocha dania kuchni włoskiej. Jego przygotowanie rozpocznij od uprażenia orzeszków piniowych na patelni. Następnie pozostaw je do ostygnięcia. W międzyczasie dobrze jest zetrzeć ser na tarce o drobnych oczkach.

Blendowanie pesto - Pyszności; Foto kadr z materiału na kanale YouTube U Zakopca
Blendowanie pesto - Pyszności; Foto kadr z materiału na kanale YouTube U Zakopca

Następnie weź liście czosnku niedźwiedziego, umyj je, osusz, obetnij ogonki i drobno posiekaj. Wszystkie składniki, z wyjątkiem oliwy, zmiksuj w blenderze. Podczas blendowania, stopniowo dolewaj oliwę. Gdy pesto będzie gotowe, to przełóż je do słoiczka, wyrównaj i zalej oliwą do przykrycia. W ten sposób będziesz mógł je przechować nawet przez miesiąc. Zakręć słoik i wstaw do lodówki. Możesz je również zamrozić. Smacznego!

Zobacz na naszym kanale YouTube, jak zrobić spaghetti z parówkami i sosem pomidorowym:

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także