PrzepisBabcia gotowała co tydzień. Dziś mało kto pamięta nawet nazwę

Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało kto pamięta nawet nazwę

Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało kto pamięta nawet nazwę. Fot. AdobeStock
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało kto pamięta nawet nazwę. Fot. AdobeStock

Wielu osobom czasy dzieciństwa przywodzą na myśl smakołyki serwowane przez babcie. Ta zupa przed laty często pojawiała się na babcinym stole, jednak teraz mało kto pamięta jej nazwę. Nawet nasze babcie już jej nie gotują. A to duży błąd, ponieważ modyrda smakuje naprawdę dobrze. 

Zupa modyrda dla wielu jest zapomnianym smakiem. Niektórzy nigdy nie słyszeli tej nazwy, a być może jedli to danie. Znany bloger kulinarny Tomasz Strzelczyk przypomniał jednak ten wyjątkowy przepis. Podpowiada, jak przygotować tę zupę w domu.

Zupa modyrda – przepis. Tomasz Strzelczyk zdradza recepturę

Zupa modyrda niemal w każdym regionie gotowana jest w różnorodny sposób. Tomasz Strzelczyk przedstawił swój przepis, który świetnie sprawdzi się do samodzielnego przygotowania zupy w domu po raz pierwszy. Jej smak i aromat przywodzą na myśl dzieciństwo.

Składniki: 

  • 2 ćwiartki z kurczaka,
  • 4-5 kurzych skrzydełek,
  • udo z kaczki,
  • kawałek wołowiny,
  • 3 liście laurowe,
  • ziele angielskie,
  • kawałek kapusty,
  • marchewka,
  • 2 jajka,
  • pieprz,
  • sól,
  • 3 cebule.
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało kto pamięta nawet nazwę. Fot. Adobestock, Instagram/Tomasz Strzelczyk
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało kto pamięta nawet nazwę. Fot. Adobestock, Instagram/Tomasz Strzelczyk

Zupa Tomasza Strzelczyka. Obłędnie pyszne danie jak u babci

Zdaniem Tomasza Strzelczyka zupa modyrda to po prostu swojski rosół. Jej przygotowanie jest banalnie proste, a więc do dzieła.

Sposób przygotowania: 

  1. Do dużego garnka wrzucamy mięso i zbieramy szum. Następnie dodajemy kapustę i marchewkę i gotujemy wywar powoli na małym ogniu.
  2. Przygotowujemy ciasto na kluski. W tym celu wbijamy jajka do miseczki, dodajemy sól, mieszamy wszystkie składniki i dodajemy mąkę.
  3. Cebulę i ziemniaki kroimy, a następnie podsmażamy cebulę na maśle, aż osiągnie złoty kolor. Wrzucamy do garnka pozostałe składniki i lubczyk i gotujemy zupę jeszcze przez 20 minut. Na końcu doprawiamy solą. Mięso i cebulę wyciągamy z garnka. Robimy kluski, wrzucając je łyżką do garnka. Modyrda najlepiej smakuje z kromką świeżego i chrupiącego chleba. Przekonajcie się sami!
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także