PrzepisWielkanocBabcia zawsze robiła taki na Wielkanoc. Pyszny, kremowy i delikatny

Babcia zawsze robiła taki na Wielkanoc. Pyszny, kremowy i delikatny

Traditional delicious pate stuffed with prunes
Traditional delicious pate stuffed with prunes
Patrycja Nowak
26.03.2023 13:58, aktualizacja: 08.03.2024 09:46

Chcesz zaskoczyć bliskich na święta wielkanocne? Przygotuj tradycyjny pasztet wielkanocny, a gwarantujemy, że każdy będzie zachwycony jego wyjątkowym smakiem. Sprawdź, jak przygotować go krok po kroku, aby na stole wielkanocnym znalazł się jeden z ulubionych przysmaków. 

Czym jest pasztet na Wielkanoc?

Pasztet wielkanocny to tradycyjne danie serwowane podczas świąt wielkanocnych w Polsce i innych krajach europejskich. Jest to mięsny wyrób, który przyrządza się z mielonego mięsa, wędzonego boczku, jajek i przypraw. W zależności od regionu i upodobań kucharza, do pasztetu można dodawać również warzywa, grzyby, orzechy lub suszone owoce.

Pasztet zazwyczaj przygotowuje się w formie, którą wypełnia się farszem i piecze w piekarniku. Po upieczeniu pasztet kroimy w plastry i podajemy na zimno, często z dodatkiem chrzanu, musztardy lub marynowanych warzyw.

Przepis na tradycyjny pasztet wielkanocny

Składniki:

  • 500g mielonego mięsa (najlepiej wieprzowe z dodatkiem cielęcego lub drobiowego)
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki bułki tartej
  • sól, pieprz do smaku
  • gałka muszkatołowa do smaku
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 3-4 jajka ugotowane na twardo
  • 100g wędzonego boczku

Sposób przygotowania:

Jak przygotować pasztet wielkanocny? Cebulę i czosnek należy posiekać i zeszklić na maśle, a następnie mięso przełożyć do miski, dodać cebulę, czosnek, bułkę tartą, mleko, jajka oraz przyprawy i dokładnie wymieszać. Ugotowane jajka obrać ze skorupek i pokroić w plasterki, a w międzyczasie boczek pokroić w cienkie plasterki.

Do formy na pasztet wyłożonej papierem do pieczenia wylać połowę mięsnego farszu, na wierzch ułożyć plastry jajek i boczku, a następnie przykryć drugą połową farszu.

Wierzch pasztetu równomiernie posypać posiekaną natką pietruszki, tak aby przykryła całość.

Formę z pasztetem wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec około 50-60 minut, aż pasztet będzie dobrze zarumieniony i wypieczony.

Po upieczeniu pasztet odstawić na 15-20 minut, aby przestygł, a następnie pokroić w plastry i podawać.

Smacznego!

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także