Babeczki budyniowe z przepisu ukochanej babci Ani. Błyskawiczne znikają z talerza

Babeczki budyniowe- Pyszności

Babeczki budyniowe- Pyszności

Moja babcia zdradziła mi swój przepis na obłędnie pyszne babeczki budyniowe. Z łatwością odtworzysz go w swoim domu i zachwycisz bliskich wyjątkowym deserem.

Proste babeczki z budyniem

Stare zeszyty z przepisami naszych mam i babć to prawdziwa kopalnia wiedzy i smaku. Moja babcia Ania była mistrzynią prostych babeczek z kremowym nadzieniem budyniowym. Bez różnicy, czy przygotowała ich 10, 20 czy 50- wszystkie znikały w mgnieniu oka z talerza. Dziś mamy dla Ciebie przepis na ten wyjątkowy deser, który zjednał sobie serca kilku pokoleń. Bazą jest delikatnie kruche, którego wnętrze skrywa pyszny budyń. Po prostu rozpływa się w ustach!

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube:

Babeczki budyniowe

Składniki:

Ciasto

  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 1 szklanka mąki krupczatki
  • 100 g masła
  • 100 g margaryny
  • 3 żółtka
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka śmietany

Masa budyniowa

  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego
  • 500 ml mleka

Sposób przygotowania:

Na stolnicę przesiej mąkę tortową. Dodaj do niej mąkę krupczatkę, cukier puder oraz margarynę i masło. Posiekaj całość przy pomocy noża.

Babeczki budyniowe- Pyszności

Babeczki budyniowe- Pyszności

Następnie dodaj żółtka i zagnieć ciasto. Uformuj je w kulę, owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki. Do miski przesyp proszek budyniowy i rozpuść go w szklance mleka. Pozostałe mleko zagotuj w garnuszku razem z cukrem, dodaj rozpuszczony proszek i podgrzewaj aż budyń zgęstnieje. Odstaw do wystudzenia.

Babeczki budyniowe- Pyszności

Babeczki budyniowe- Pyszności

Schłodzone ciasto podziel na części i rozwałkuj. Przy pomocy szklanki wytnij okrągłe placuszki i umieść je w foremce na babeczki. Wypełnij je budyniem i przykryj drugim płatkiem ciasta. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 30 minut.

Babeczki budyniowe- Pyszności

Babeczki budyniowe- Pyszności

Upieczone babeczki odstaw do wystudzenia, a następnie wyjmij z foremki. Kiedy dobrze przestygną- udekoruj je cukrem pudrem. Nasze babeczki są już gotowe do zjedzenia. Podaj je swoim bliskim i obserwuj, jak zajadają się ze smakiem.
Smacznego!

Babeczki budyniowe- Pyszności

Babeczki budyniowe- Pyszności

 


Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×