Włożył makaron do formy na babeczki i posypał go serem. Za taki efekt końcowy warto nawet umrzeć!

Jeśli jednak znudziła Cię tradycyjna forma podawania tej potrawy, skorzystaj z naszej porady. Może dzięki niej przekonasz do niej dzieci, mające problem z jedzeniem.

Składniki (dla dwóch blach muffinek 12 sztuk):

pół opakowania spaghetti (250 g)

opakowanie startych pomidorów/przecieru (500 g)

2 jajka

150 g startego parmezanu

opakowanie serka śmietankowego (lub z ziołami) (150 g)

opakowanie startego sera (edamski, gouda, mozzarella) (200 g)

pół kostki masła (125 g)

mięso mielone (250 g)

2 opakowania bekonu lub boczek (2x po 100 g),

Przygotowanie:

Najpierw trzeba ugotować makaron, aż będzie al dente.

1

Następnie należy pokroić boczek na grubsze kawałki i podsmażyć go bez tłuszczu.

2

To samo rób w osobnym garnku z mięsem mielonym, tym razem dodaj łyżkę oleju. Smażyć należy do momentu aż mięso będzie kruche. Nie zapomnij przyprawić solą, pieprzem, ziołami i posiekanym czosnkiem.

3

Później wymieszaj dwa jajka z parmezanem, co będzie doskonałym klejem dla Twoich muffinek.

4

Makaron nie powinien być chłodzony. Na koniec dodaj masło, dzięki czemu konsystencja będzie gładka. Połowę chrupiącego boczku wrzuć do makaronu wraz z gotową mieszanką parmezanu i jajka. Wszystko dobrze wymieszaj!

5

Niedogotowane mięso mielone można wymieszać już z pozostałym boczkiem i zalać wszystko przecierem pomidorowym. Upewnij się, że nie ma za dużo cieczy w garnku, w przeciwnym razie odlej trochę wody z mięsa. Niech sos gotuje się na wolnym ogniu przez 10-15 minut.

6

W międzyczasie przygotuj muffinki. Za pomocą szczypców do makaronu, umieść spaghetti z kilkoma kawałkami boczku do formy. Zostaw trochę miejsca na górze, bo najlepsze dopiero przed nami.

7

Na makaronie ląduje ułożony łyżką bądź wilgotnymi palcami twaróg. Spróbuj zespolić wszystko ze sobą.

8

Teraz połóż solidną łyżkę gotowego pomidorowo-mięsnego sosu na samą górę.

9

I wreszcie posyp to wszystko małą garścią startego sera. Okruszki zbierz z formy, aby później mieć mniej problemów z myciem.

10

Uwaga, uwaga! Po ok. 25-30 minutach pieczenia w temp. 180 stopni, można wyciągnąć muffinki z pieca. Niech cieszą oko i podniebienie!

11

Przepysznie smakują zarówno na zimno jak i na ciepło. Przede wszystkim lubią je dzieci, dlatego warto skusić się i je upiec!


Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×