Babka marmurkowa w 5 minut. Błyskawiczny przepis na Wielkanoc
Wielkanocna babka marmurkowa z kakao i polewą czekoladową to błyskawiczny przepis na wielkanocny deser. Przygotowanie zajmie zaledwie kilka minut.
Babka to tradycyjne polskie ciasto wielkanocne, które jest nieodłącznym elementem świątecznego stołu. Nasz dzisiejszy deser ma charakterystyczną, marmurkową strukturę, która powstała dzięki połączeniu ciasta jasnego i ciemnego z dodatkiem kakao. Wielkanocna babka to symbol umiejętności i doskonałości, ponieważ jej przygotowanie wymaga precyzji, cierpliwości i wiedzy. Na szczęście z naszym przepisem pieczenia stanie się bajecznie proste i szybkie. Gotową babkę udekoruj polewą czekoladą, lukrem lub cukrem pudrem. Ten przepis sprawi się świetnie nie tylko na święta, ale również wtedy, gdy przyjdzie chęć, a pod ręką nie mamy nic słodkiego.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube
Babka marmurkowa
Składniki:
- 3 jajka
- szczypta soli
- 170 g cukru
- 120 ml oleju
- 2 łyżeczki mąki
- 180 ml mleka
- 2 łyżeczki kakao
- 270 g mąki tortowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Do dekoracji
- 1 tabliczka roztopionej czekolady
- 50 g orzeszków ziemnych
Sposób przygotowania:
1. W misce połącz jajka z cukrem i szczyptą soli na jasną, puszystą masę. Wlewaj stopniowo olej roślinny oraz mleko, cały czas miksując. Stopniowo dodawaj mąkę z proszkiem do pieczenia, aż powstanie jednolita, gładka masa.
2. Powstałą masę podziel na dwie części. Do jednej z nich dodaj kakao oraz 2 łyżeczki mąki i wymieszaj.