PrzepisBabka ziemniaczana z boczkiem. Podlaski przysmak za grosze

Babka ziemniaczana z boczkiem. Podlaski przysmak za grosze

Przygotowanie babki ziemniaczanej - Pyszności; foto: kadr z materiału na kanale YouTube: Tomasz Strzelczylk ODDASZFARTUCHA
Przygotowanie babki ziemniaczanej - Pyszności; foto: kadr z materiału na kanale YouTube: Tomasz Strzelczylk ODDASZFARTUCHA
18.01.2023 11:00

Babka ziemniaczana niejedno ma imię. Niektórzy nazywają ją kartoflakiem, inni tarciuchem, a jeszcze inni bulbynkiem. Dochodzenie etymologii tych nazw zajęłoby nam zdecydowanie za dużo czasu, zwłaszcza że chcemy ci pokazać cudowny przepis na babkę z dodatkiem boczku i cebuli.

Potrawa z tartych i pieczonych ziemniaków, którą na Śląsku i Mazurach zwie się właśnie kartoflakiem, pochodzi z Białorusi. Czasy jej wielkiej popularności już minęły, co nie znaczy, że już się jej nie przyrządza. Trzeba jednak przyznać, że o kulinarnej kuzynce babki, czyli kiszce ziemniaczanej, zawsze było głośniej. A szkoda, bo babka to potrawa tak samo pyszna, jak i tania w przygotowaniu, co na dzisiejsze czasy może być niezwykle przydatne.

babka ziemniaczana - Pyszności; foto: Canva
babka ziemniaczana - Pyszności; foto: Canva

Smakowita babka ziemniaczana jest wyjątkowo skromna pod względem składników. Poza samymi kartoflami jedyne, czego będziesz potrzebował do jej przyrządzenia to boczek, cebula i kilka innych tanichproduktów. Budżetowe danie, które posmakuje każdemu, a cała babka zniknie ze stołu w mgnieniu oka. Czy może być lepiej?

Chcesz się przekonać? Upiecz kartoflaka według tego przepisu.

Babka ziemniaczana

Składniki:

  • 2 kg ziemniaków
  • 200 g boczku wędzonego
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki bułki tartej
  • pół cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • majeranek
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Babka ziemniaczana - Pyszności; foto: Canva
Babka ziemniaczana - Pyszności; foto: Canva

Na początek przygotuj masę, która na pewno skojarzy ci się z plackami ziemniaczanymi. Ziemniaki obierz, umyj i zetrzyj do miski na drobnych oczkach tarki. Dodaj do nich jajka, startą cebulę i przepuszczone przez praskę ząbki czosnku. Dopraw szczyptą soli i pieprzu.

Boczek pokrój w drobną kostkę i wytop go na patelni. Kiedy zrobią się z niego skwarki, zdejmij z ognia, ostudź i dodaj do masy z ziemniakami. Teraz możesz dokładnie wymieszać całą zawartość miski.

Naczynie żaroodporne wysmaruj tłuszczem z patelni po boczku i oprósz bułką tartą. Następnie przełóż wyrobioną masę do natłuszczonej formy, a wierzch posyp majerankiem. Piecz półtorej godziny w nagrzanym do 200 stopni piekarniku. Smacznego!

Jeśli szukasz innych pomysłów na obiad dla całej rodziny, zobacz ten przepis na śmietankowego kurczaka w cieście francuskim z brokułami. Prosto z naszego kanału na YouTube.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także