PrzepisSzybkie i tanieTą bagietkę czosnkową możesz zjeść od razu lub zamrozić na później. Prosty i szybki przepis

Tą bagietkę czosnkową możesz zjeść od razu lub zamrozić na później. Prosty i szybki przepis

Tą bagietkę czosnkową możesz zjeść od razu lub zamrozić na później. Prosty i szybki przepis
Frania
18.11.2018 10:58, aktualizacja: 19.11.2018 08:15

Nie wiem jak Ty, ale ja uwielbiam bagietki. A kiedy są one połączone z masłem czosnkowym to już w ogóle dla mnie prawdziwy raj ?

Dlatego dziś przychodzę z przepisem, dzięki któremu sama przygotujesz pyszną przekąskę w zaciszu własnego domu. Co więcej, zawsze będziesz mieć ją pod ręką ?

POTRZEBNE SKŁADNIKI:

  • 8 łyżek masła
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 5 ząbków czosnku przeciśniętych przez praskę
  • 1/2 łyżeczki suszonej pietruszki
  • 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano
  • 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • 1 bagietka
Obraz

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

  1. Zacznij od przygotowania czosnkowo-ziołowego masła. W tym celu rozpuść masło i połącz je z oliwą, czosnkiem, suszonymi ziołami, solą oraz pieprzem. Dokładnie wymieszaj.
  2. Podziel bagietkę na mniejsze kawałki. Obie końcówki wykorzystaj na grzanki lub do zrobienia domowej bułki tartej.
  3. Na każdym kawałku rozprowadź wcześniej przygotowane masło (2-3 łyżeczki). Następnie wstaw do zamrażarki na godzinę.
  4. Przełóż zamrożone kawałki do worków z suwakiem. W takiej postaci możesz przechowywać je maksymalnie do 3 miesięcy.
  5. W razie potrzeby wyjmij bagietkę z zamrażarki i wstaw do piekarnika na 5 minut (temp. 210 stopni Celsjusza). Pamiętaj, aby ułożyć bagietki częścią z masłem do góry.
  6. I to wszystko! Smacznego ?
Daj znać co myślisz o tym przepisie. Niedługo go wypróbujesz?
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także