Wirtualna Polska

Tą bagietkę czosnkową możesz zjeść od razu lub zamrozić na później. Prosty i szybki przepis

Tą bagietkę czosnkową możesz zjeść od razu lub zamrozić na później. Prosty i szybki przepis

Nie wiem jak Ty, ale ja uwielbiam bagietki. A kiedy są one połączone z masłem czosnkowym to już w ogóle dla mnie prawdziwy raj ?

Wirtualna Polska

Dlatego dziś przychodzę z przepisem, dzięki któremu sama przygotujesz pyszną przekąskę w zaciszu własnego domu. Co więcej, zawsze będziesz mieć ją pod ręką ?

Wirtualna Polska
Wirtualna Polska

POTRZEBNE SKŁADNIKI:

  • 8 łyżek masła
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 5 ząbków czosnku przeciśniętych przez praskę
  • 1/2 łyżeczki suszonej pietruszki
  • 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano
  • 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • 1 bagietka
Wirtualna Polska
Wirtualna Polska

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

  1. Zacznij od przygotowania czosnkowo-ziołowego masła. W tym celu rozpuść masło i połącz je z oliwą, czosnkiem, suszonymi ziołami, solą oraz pieprzem. Dokładnie wymieszaj.
  2. Podziel bagietkę na mniejsze kawałki. Obie końcówki wykorzystaj na grzanki lub do zrobienia domowej bułki tartej.
  3. Na każdym kawałku rozprowadź wcześniej przygotowane masło (2-3 łyżeczki). Następnie wstaw do zamrażarki na godzinę.
  4. Przełóż zamrożone kawałki do worków z suwakiem. W takiej postaci możesz przechowywać je maksymalnie do 3 miesięcy.
  5. W razie potrzeby wyjmij bagietkę z zamrażarki i wstaw do piekarnika na 5 minut (temp. 210 stopni Celsjusza). Pamiętaj, aby ułożyć bagietki częścią z masłem do góry.
  6. I to wszystko! Smacznego ?

.

Wirtualna Polska
Wirtualna Polska

Daj znać co myślisz o tym przepisie. Niedługo go wypróbujesz?


Komentarze

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×