Barszcz czerwony bez zakwasu na Wigilię. Gotuje się znacznie szybciej od klasycznego

Barszcz czerwony bez zakwasu - Pyszności; Foto: kadr z materiału na kanale YouTube Pascal Brodnicki

Co prawda, są regiony w Polsce, w których podczas Wigilii spożywa się zupę grzybową, ale to właśnie barszcz czerwony jest najchętniej wybierany i spożywany. Każdy ma swoją własną i najlepszą recepturę na przygotowanie tej zupy. Podstawą jest przede wszystkim wcześniej przygotowany zakwas. Sprawdź, jak możesz przygotować barszcz czerwony bez zakwasu na Wigilię.

Barszcz czerwony bez zakwasu – szybki sposób na naprawdę smaczną zupę

Przygotowując barszcz na wigilijny stół, dokładamy wszelkich starań, by był on możliwie jak najlepszy. Dlatego też większość z nas decyduje się przygotować odpowiedni zakwas, który należy zrobić kilka dni przed ugotowaniem naszej zupy. Oczywiście, nie wszyscy mają na to czas, dlatego w takim przypadku korzystnym rozwiązaniem będzie barszcz czerwony bez zakwasu. Zaletą w tym przypadku jest to, że gotuje się go znacznie szybciej od klasycznego, a smakuje naprawdę dobrze. Taka zupa ma piękny, głęboki kolor i idealnie współgra z uszkami i krokietami.

Mrożenie barszczu czerwonego – Pyszności; Foto Canva.com

Jak przygotować barszcz czerwony bez zakwasu?

Do ugotowania takiej wersji barszczu, będziemy potrzebować surowych buraków. Warto przygotować go przynajmniej dzień wcześniej, aby wszystkie składniki się przegryzły. Możemy Was zapewnić, że taki barszcz czerwony bez zakwasu będzie smakował obłędnie.

Składniki:

  • około 1,5 kg buraków
  • 2 średniej wielkości pietruszki
  • 3 marchewki
  • cebula
  • mały seler
  • biała część pora
  • 2 ząbki czosnku
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • 6 ziaren czarnego pieprzu
  • 2,5 litra wody
  • 1-2 łyżeczki soli
  • odrobina cukru do smaku
  • 2 małe jabłka ze skórką
  • garść grzybów suszonych
  • majeranek
  • świeżo zmielony pieprz
  • 3 łyżki octu lub soku z cytryny.

Sposób przygotowania:

Barszcz czerwony bez zakwasu gotuje się łatwo i przyjemnie. Rozpoczynamy od obrania, umycia włoszczyzny i pokrojenia jej na dość duże kawałki. Wkładamy ją do garnka i dodajemy czosnek, ziele angielskie, liście laurowe i ziarenka czarnego pieprzu. Wszystko zalewamy wodą i gotujemy na małym ogniu przez około 30 minut. Po tym czasie należy dodać buraki pokrojone w grube plastry, jabłka pozbawione gniazd nasiennych (kroimy je w ćwiartki) i garść suszonych grzybów. W tym czasie dodajemy również łyżkę soku z cytryny i łyżkę octu.

Barszcz czerwony z pasztecikami- Pyszności

Naszą zupę gotujemy przez około 20-30 minut na możliwie najmniejszym ogniu. Pod sam koniec gotowania przyprawiamy solą, pieprzem i cukrem. Dobrze jest przyprawić go również majerankiem. Barszcz najlepiej jest ugotować dzień wcześniej i odstawić do przegryzienia się składników. Na następny dzień, odgrzewamy go tuż przed podaniem i przecedzamy. Nasz barszcz czerwony bez zakwasu jest już gotowy. Smacznego!

Co powiesz na francuską galaretę ze śledzi? Przepis znajdziesz na naszym kanale YouTube:

 


Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×