PrzepisWyszedł na jaw przepis na czerwony barszcz z 1910 roku. Dzięki prostemu patentowi miał boski kolor

Wyszedł na jaw przepis na czerwony barszcz z 1910 roku. Dzięki prostemu patentowi miał boski kolor

Barszcz czerwony z 1910 r.  - Pyszności; Foto: Canva
Barszcz czerwony z 1910 r. - Pyszności; Foto: Canva
03.11.2022 10:34

Jeśli chodzi o tradycję zup w Polsce, można by o tym napisać niejedną książkę. Są jednak dwie zupy, których historia jest zdecydowanie najdłuższa. Są to oczywiście barszcze. A ponieważ wielkimi krokami zbliżają się święta, podamy wam dzisiaj unikalny przepis na barszcz czerwony z 1910 r., którym zachwycicie całą rodzinę.

Chociaż pierwsze wzmianki o barszczu czerwonym z grzybowym farszem jako potrawie wigilijnej pochodzą z XVI wieku, to sam barszcz sięga jeszcze wcześniejszych czasów.

Można się tego zresztą domyślić, biorąc pod uwagę nazwę tej zupy. Początkowo barszcz był bowiem przyrządzany właśnie z heracleum sphondylium, czyli barszczu zwyczajnego - rośliny z rodziny selerowatych.

Barszcz czerwony z 1910 r. - Pyszności; foto: Wikipedia
Barszcz czerwony z 1910 r. - Pyszności; foto: Wikipedia

Dopiero później porzucono ten zwyczaj i zaczęto przyrządzać zakwas buraczany. I to właśnie ten składnik jest meritum barszczu czerwonego, a jego użycie jest coraz mniej popularne w XXI wieku. Jednak przepis na barszcz czerwony z 1910 r. - jak się domyślacie - go nie pomija. Jego użycie gwarantuje wspaniałe doznania smakowe, wizualne i oczywiście: pełen szacunek u każdej babci w rodzinie.

Barszcz czerwony z 1910 r.

Składniki:

  • 1 litr zakwasu z buraków
  • 2 litry wody
  • 3 buraki
  • 4 liście laurowe
  • 5 kuleczek ziela angielskiego
  • 7 ziarenek pieprzu
  • 15 sztuk suszonych grzybów
  • 2 cebuli
  • 1 seler
  • 3 pietruszki
  • 5 marchewek
  • sól, pieprz, cukier, majeranek

Sposób przygotowania:

Marchewkę, pietruszkę i selera obierz i pokrój w ćwiartki. Cebulę opal.

Teraz warzywa wrzuć do wody, dodaj ziele angielskie, liść laurowy, pieprz i suszone grzyby. Dwa buraki przekrój na pół i również dorzuć do garnka. Gotuj na średnim ogniu przez półtorej godziny.

Po tym czasie dolej do zupy zakwas buraczany. Zrób to na kilka razy i sprawdzaj kwaśność swojego barszczu - może postanowisz zredukować lub zwiększyć dawkę zakwasu. Pamiętaj, że od tego momentu nie powinnaś doprowadzać zupy do wrzenia.

Barszcz czerwony z 1910 r.  - Pyszności; foto: Canva
Barszcz czerwony z 1910 r. - Pyszności; foto: Canva

Ostatniego buraka zetrzyj na średnich oczkach tarki i wrzuć do garnka. Dodanie go do zupy dopiero na tym etapie sprawi, że barszcz będzie miał piękny, czerwony kolor.

Dopraw solą, pieprzem, cukrem i majerankiem. Zdejmij z ognia i odłóż do schłodzenia - najlepiej na kilka godzin. Następnie przecedź.

Skoro był już tradycyjny barszcz czerwony, to może teraz żur? Przepis w tym filmiku z naszego kanału na YouTube.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także