PrzepisAnia Lewandowska do swojego czerwonego barszczu wlewa ten sok. Dlatego ma tak wyraźny smak

Ania Lewandowska do swojego czerwonego barszczu wlewa ten sok. Dlatego ma tak wyraźny smak

Barszcz czerwony z sokiem jabłkowym - Pyszności; Foto: kadr z materiału na kanale YouTube Meczyki i Canva.com
Barszcz czerwony z sokiem jabłkowym - Pyszności; Foto: kadr z materiału na kanale YouTube Meczyki i Canva.com
14.12.2022 14:49

Czy jesteście w stanie wyobrazić sobie Wigilię bez barszczu czerwonego? To zupa, którą gotujemy na bazie wcześniej przygotowanego zakwasu. Można ją też zrobić w nieco inny sposób. Swoją recepturą na barszcz czerwony z sokiem jabłkowym podzieliła się z nami Anna Lewandowska.

Barszcz czerwony z sokiem jabłkowym - wyjątkowa wersja popularnej zupy

To świąteczna potrawa, której nie może zabraknąć na żadnym świątecznym stole. W ostatnich artykułach prezentowaliśmy przeróżne receptury na barszcz czerwony, ale ta jest w pełni wyjątkowa. Buraki czerwone w towarzystwie jabłek idealnie podkreślą smak naszej zupy, co sprawi, że zniknie z talerzy w mgnieniu oka. Z tej receptury warto jest skorzystać nie tylko podczas Świąt Bożego Narodzenia. Gwarantujemy, że barszcz czerwony z sokiem jabłkowym polubią wszyscy Twoi domownicy i goście. Zobacz, jakie to proste.

Barszcz czerwony bez zakwasu - Pyszności; Foto: kadr z materiału na kanale YouTube Pascal Brodnicki
Barszcz czerwony bez zakwasu - Pyszności; Foto: kadr z materiału na kanale YouTube Pascal Brodnicki

Jak przygotować barszcz czerwony z sokiem jabłkowym?

Tę popularną polską zupę przygotujesz z produktów, które są dostępne w każdym, nawet tym najmniejszym sklepie. Na pewno będzie smacznie i tradycyjnie. Zobacz, jak ten wyjątkowy barszcz przygotowuje Anna Lewandowska.

Składniki:

  • 2,5 kg buraków
  • 5 suszonych śliwek
  • 2 garście suszonych grzybów
  • 3 suszone jabłka
  • 2 cebule
  • 3 suszone gruszki
  • ząbek czosnku
  • litr soku jabłkowego
  • łyżeczka oliwy z oliwek
  • szczypta soli morskiej
  • sok z połowy cytryny
  • ziarenka czarnego pieprzu
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • szczypta majeranku
  • odrobina tymianku
  • 3 liście laurowe.

Sposób przygotowania:

Barszcz czerwony z sokiem jabłkowym robi się podobnie, jak tradycyjny barszcz. W jednym garnku zalewamy wodą suszone grzyby, a w drugim suszone owoce i odstawiamy na kilka godzin. Ten czas dobrze wykorzystać na ugotowanie buraków - połowę z nich (w łupinkach) gotujemy przez godzinę. Drugą część należy obrać, pokroić drobno i ugotować razem z grzybami (w wodzie, w której grzyby się moczyły). Dolewamy około 3 l wody i do garnka przekładamy suszone owoce. Cebulę i czosnek należy obrać i drobno pokroić. Podsmażamy je na patelni.

Barszcz czerwony z pasztecikami- Pyszności
Barszcz czerwony z pasztecikami- Pyszności

Następnie dodajemy je do barszczu i całość gotujemy przez 2 godziny. Naszą zupę odcedzamy przez sito - wywar ponownie należy przelać do garnka. Drugą połowę obranych buraków należy zetrzeć na tarce i dodać do barszczu. Całość należy zagotować i następnie dodać sok jabłkowy, przyprawy, sok z cytryny. Nasz barszcz czerwony gotujemy jeszcze przez 30 minut. Zupa jest gotowa. Smacznego!

Przygotuj słodki przysmak na święta. Zobacz na naszym kanale YouTube, jak zrobić makową choinkę z ciasta francuskiego z bakaliami:

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także