PrzepisTak Magda Gessler robi barszcz grzybowy. Na Wigilię będzie jeszcze lepszy niż czerwony

Tak Magda Gessler robi barszcz grzybowy. Na Wigilię będzie jeszcze lepszy niż czerwony

Barszcz grzybowy według Magdy Gessler - Pyszności; foto: kadr z materiału na kanale YouTube: Magda Gessler oraz Facebook; konto: Magda Gessler
Barszcz grzybowy według Magdy Gessler - Pyszności; foto: kadr z materiału na kanale YouTube: Magda Gessler oraz Facebook; konto: Magda Gessler
24.12.2022 08:10

Magda Gessler to specjalistka od dań regionalnych i tradycyjnych. Niezwykłą wiedzę na ten temat pokazała w jednym ze swoich odcinków o gotowaniu na YouTube. Barszcz grzybowy według Magdy Gessler to kulinarne dzieło sztuki, które wywoła niemałe zamieszanie na każdej Wigilii. 

Barszcz grzybowy, jak spora część tradycyjnych dań świątecznych, nie jest już tak popularny, jak kiedyś. O wiele częściej raczymy się podczas Wigilii barszczem czerwonym. Jednak grzybowa wersja tej zupy nie zaniknęła zupełnie. Do tej pory bywa serwowana na Pomorzu i w Wielkopolsce. Oraz, oczywiście, w kuchni najsłynniejszej polskiej restauratorki - Magdy Gessler.

Barszcz grzybowy - Pyszności; foto: Canva
Barszcz grzybowy - Pyszności; foto: Canva

W jej przepisie na barszcz nie ma więc buraków, za to pojawia się tam duża ilość suszonych grzybów. Czy jest jakiś składnik, który byłby równie aromatyczny co one? Z całą pewnością gotując barszcz grzybowy według Magdy Gessler, nie tylko stworzymy wyjątkowe danie, ale zapewnimy sobie również cudowne doznania zapachowe.

Ciekawa przepisu? Oto on.

Barszcz grzybowy według Magdy Gessler

Składniki:

  • 4 cebule
  • 2 korzenie selera
  • 6 korzeni pietruszki
  • pęczek koperku
  • 300 g suszonych grzybów - dobrze sprawdzą się na przykład kapelusze borowików
  • pęczek selera naciowego
  • 2 pory
  • kilka kropli cytryny
  • sól, pieprz
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • jałowiec
  • śmietanka 36%
  • 2 łyżki wódki
  • 2 łyżki masła
Barszcz grzybowy według Magdy Gessler - Pyszności; foto: Canva
Barszcz grzybowy według Magdy Gessler - Pyszności; foto: Canva

Sposób przygotowania:

Grzyby wsadź do garnka i zalej je wodą. Dodaj do nich pokrojoną w ćwiartki jedną cebulę, kilka liści laurowych i kulek ziela angielskiego. Całość zagotuj.

W drugim garnku umieść dwie przekrojone na pół cebule, pory, obrane korzenie pietruszki i selera. Zalej wodą i dodaj przyprawy: ziele angielskie, liście laurowe, jałowiec, sól oraz pieprz. Zagotuj.

Ostatnią cebulę obierz i pokrój w cienkie piórka. Następnie podsmaż ją na łyżce masła. Kiedy się zeszkli, dodaj ją do garnka z warzywami.

Po kilku minutach gotowania wrzuć tam również grzyby wraz z wodą, w której się gotowały. Dodaj jeszcze koperek i pęczek selera naciowego i gotuj wszystko pod przykryciem około 2 godziny.

Po tym czasie przecedź zupę. Do samego wywaru dodaj kilka kropel soku z cytryny, dwie łyżki wódki i łyżkę masła. Wszystko dokładnie wymieszaj.

Podawaj z wyłowionymi z garnka kapeluszami borowików, ubitą śmietaną i łazankami. Smacznego!

Jeśli szukasz innych świątecznych przepisów, zobacz ten filmik z naszego kanału na YouTube.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także