Spaghetti z owocami morza i pomidorowym sosem basilico. Prosty obiad po włosku

Bavette z krewetkami- Pyszności

Kuchnia włoska to coś, co kochają chyba wszyscy. Jest pyszna, lekka i naprawdę prosta. Dziś mamy dla Ciebie prosty przepis na makaron bavette z krewetkami i pomidorowym sosem basilico.

Spaghetti Frutti di Mare- prosty przepis

Makaron z owocami morza to absolutna klasyka kuchni śródziemnomorskiej. We Włoszech serwuje się go jako pierwsze danie, jak u nas zupę. Jego przygotowanie nie jest czasochłonne i poradzi sobie z nim nawet osoba początkująca.
Owoce morza są niezwykle popularne nie tylko w kuchni włoskiej. Po skorupiaki warto sięgać nie tylko ze względu na ich walory smakowe- są jednocześnie dobrym źródłem białka i witamin z grupy B. Bazą naszej pasty są krewetki i pyszny sos pomidorowy. W Polsce zdobycie świeżych owoców morza jest niemal niemożliwe, ale w sklepowych zamrażarkach czeka bogaty asortyment gotowych mieszanek z krewetkami, małżami czy ośmiornicami. Warto po nie sięgnąć i trzymać jedno opakowanie w zamrażarce- dzięki temu będziesz w stanie błyskawicznie przygotować obiad dla całej rodziny. Pierwsze owoce morza możesz podawać dzieciom już od drugiego roku życia.

W przygotowaniu dzisiejszego obiadu pomógł nam makaron bavette oraz sos basilico marki Barilla.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube

Zobacz również:

Bavette z krewetkami

Składniki:

  • oliwa z oliwek
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 3 ząbki czosnku
  • 12 krewetek
  • 400 g sosu Barilla Basilico
  • 100 ml śmietanki 18%
  • 1/3 szklanki posiekanej pietruszki
  • 300 g makaronu bavette Barilla
  • szafran
  • sól oraz pieprz

Sposób przygotowania:

W garnku zagotuj wodę i dodaj łyżkę soli. Przemieszaj i wrzuć do środka makaron bavette. Gotuj przez 8 minut, aby pozostał al dente. To najlepszy sposób na serwowanie makaronu- innego we Włoszech nie znajdziesz. Pamiętaj o tym, żeby wodę dobrze posolić- to gwarancja ugotowania idealnej pasty.

Bavette z krewetkami- Pyszności

Bavette z krewetkami- Pyszności

Ugotowany makaron odcedź i odstaw na bok. Czosnek oraz cebulę drobno posiekaj i podsmaż na patelni z oliwą z oliwek. Następnie dodaj oczyszczone i rozmrożone krewetki lub mieszankę owoców morza. Duś je przez 3-4 minuty.

Bavette z krewetkami- Pyszności

Bavette z krewetkami- Pyszności

Do krewetek dodaj sok z połówki cytryny, szafran oraz sól i pieprz. Wlej sos Basilico z Barilli i przesmaż przez chwilę całość.

Bavette z krewetkami- Pyszności

Bavette z krewetkami- Pyszności

Następnie dodaj odcedzony makaron i przemieszaj całość. Gotowy makaron przełóż na talerz i udekoruj posiekaną natką pietruszki. Serwuj od razu po nałożeniu na talerz.
Smacznego!

Bavette z krewetkami- Pyszności

Bavette z krewetkami- Pyszności


Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×