beza
Kategorie PoradyPrzepisySłodkościSerie ##pysznościodpodstaw

Beza – jak ją zrobić, aby wyszła perfekcyjna

Beza to jeden z moich ulubionych deserów, któremu po prostu nie potrafię odmówić. Zwłaszcza jeśli mogę połączyć ją z masą z mascarpone i ulubionymi owocami. O tak, to genialna kombinacja, która zachwyca nie tylko smakiem, ale i wyglądem.

I w tym miejscu muszę przyznać, że nie raz spotkałam się ze stwierdzeniem, że przygotowanie idealnej bezy jest bardzo trudne. Co więcej, przez takie przesądy wielu moich rozmówców unika tego typu wypieków. A to duży błąd. Zresztą sama się o tym za chwilę przekonasz 😉 Okej, nie przedłużam dłużej i od razu przechodzimy do sedna sprawy!

Potrzebne składniki:

  • 7 białek
  • 320 g drobnego cukru
  • szczypta soli
  • łyżeczka octu z białego wina
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej

Beza – jak ją zrobić:

  1. Cały proces rozpocznij od ubicia białek ze szczyptą soli. Należy to robić w czystej i suchej misce. W białkach nie może znaleźć się nawet mała cząstka żółtek.
    białka
  2. Zacznij dodawać stopniowo cukier. Pamiętaj, musisz robić to powoli i małymi partiami, tak aby beza nie stała się płynna, a jednocześnie nie straciła kształtu. Cukier ubijamy do chwili, aż się całkowicie rozpuści.
  3. Na samym końcu dodaj ocet z białego wina i mąkę ziemniaczaną. Dzięki pierwszemu składnikowi ustabilizujesz bezę. Z kolei mąka ziemniaczana sprawi, że z wierzchu będzie grubsza i twardsza.
    beza
  4. Tak powstałą mieszankę umieść na blaszce do pieczenia, tworząc idealne koło. Beza na tym etapie powinna być lśniąca i sztywna.
  5. Swoje dzieło wstaw do nagrzanego piekarnika (temp. 150 stopni Celsjusza). Od razu po włożeniu, zmniejsz temperaturę do 100 stopni i piecz ok. 2 godzin.
  6. Przestudzoną bezę udekoruj przy pomocy masy z mascarpone i ulubionych owoców. I to wszystko!
    gotowa beza

Jak sama widzisz przygotowanie bezy jest bajecznie proste. To kiedy zabierasz się za przygotowanie idealnego deseru?

Zobacz także: Jak zrobić polewę czekoladową w prosty sposób?

Jak zrobić bezę?

Pyszna beza już dziś może pojawić się w Waszych domach ❤️ Łapcie przepis i zabierajcie się do pracy 👏PRZEPIS 👉 http://www.pysznosci.pl/272497

Publiée par Pyszności sur Mercredi 6 novembre 2019