PrzepisRoxie Węgiel może zajadać się nim na okrągło. Zdradzamy niezawodny sposób na bezę Pavlova

Roxie Węgiel może zajadać się nim na okrągło. Zdradzamy niezawodny sposób na bezę Pavlova

Beza Pavlova- Pyszności źródło Canva, Instagram roxie_wegiel
Beza Pavlova- Pyszności źródło Canva, Instagram roxie_wegiel
Ewa
23.11.2022 17:14

Roxie Węgiel zdradziła, że jej ulubionym deserem jest beza Pavlova. Klasyczne połączenie bezy z kremem i owocami przypadnie do gustu również Tobie.

Ulubiony deser Roxie Węgiel

Roksana Węgiel, znana jako Roxie, od kilku lat szturmem podbija polski show biznes. Laureatka Eurowizji Junior była gościem specjalnym jednego z odcinków "MasterChef Junior". Uczestnicy show mieli za zadanie przygotować bezę Pavlova. Młoda wokalistka zdradziła, że jest to jej ukochany deser. Na stworzenie tego słodkiego dzieła sztuki uczestnicy mieli 80 minut. Na szczęście Ty nie musisz zwracać uwagi na zegar i na uciekający na nim czas.

Beza Pavlova

Składniki:

  • 5 białej jaj
  • 250 g cukru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka białego octu winnego lub soku z cytryny
  • szczypta soli

Krem

  • 250 g mascarpone
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • 200 ml śmietanki 30%

Dekoracja

  • świeże owoce: maliny, borówki, truskawki

Sposób przygotowania:

Przygotowanie bezy nie jest tak trudne, jak mogłoby się wydawać. Zacznij od rozgrzania piekarnika do 120 stopni Celsjusza. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i narysuj na nim okrąg o średnicy ok. 20 cm. Białka jaj ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli. Następnie stopniowo, łyżka po łyżce, dodawaj cukier, długo ubijając. Sztywną, gęstą i błyszczącą pianę ubij przez dodatkowe 3 minuty. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną i ocet i ubijać jeszcze przez minutę.

Beza Pavlova- Pyszności
Beza Pavlova- Pyszności

Puszystą masę wyłóż na wyrysowany wcześniej okrąg. Wstaw bezę do piekarnika i piecz przez 30 minut w 120 stopniach C. Następnie zmniejsz temperaturę do 100 stopni i susz bezę przez minimum 3 godziny. Odstaw do wystudzenia.

Dobrze schłodzony serek mascarpone umieść w misce razem z cukrem wanilinowym i mocno zimną śmietanką 30%. Ubij całość na śmietankową masę. Powstały krem wyłóż na upieczoną i wystudzoną bezę i udekoruj całość świeżymi owocami. Świetnie sprawdzą się borówki, truskawki i maliny. Całość możesz polać miodem wymieszanym z sokiem z cytryny i ziarenkami świeżej wanilii.

Smacznego!

Beza Pavlova- Pyszności źródło Canva
Beza Pavlova- Pyszności źródło Canva

Przepis na ciasto Adam i Ewa z mandarynkami znajdziesz na naszym kanale YouTube

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także