Ulubiony deser z dzieciństwa w białym wydaniu. Chatka Baby Jagi w jasnej polewie z dodatkiem malin

Chatka Baby Jagi- Pyszności

Chatka Baby Jagi- Pyszności

Chatka Baby Jagi to kultowy deser, który większości z nas kojarzy się z dzieciństwem. Dziś postanowiliśmy nieco zmodyfikować znany przepis i stworzyć go w białej wersji z dodatkiem malin i białej polewy czekoladowej.

Deser z dzieciństwa

Kiedy na sklepowych półkach gościły głównie pustki, to w wielu polskich domach uruchamiano zasoby kreatywności. W ten sposób powstawały proste i smaczne przepisy, które niejednokrotnie towarzyszą nam do dziś. Jednym z nich jest Chatka Baby Jagi, nazywana też Chatką Puchatka. Przypominające domek ciasto składa się w głównej mierze z herbatników oraz masy twarogowej. Nietypowy wygląd sprawia, że ten deser cieszy nie tylko podniebienie, ale również oko. Dziś stworzyliśmy Chatkę w białej wersji z dodatkiem malin. Przygotuj je w swoim domu i pokaż swoim dzieciom, jakie pyszności jadłeś w dzieciństwie.

Cały przepis znajdziesz na naszym kanale YouTube:

Zobacz również: Chatka Baby Jagi w klasycznym wydaniu

Chatka Baby Jagi

Składniki:

  • 500 g twarogu półtłustego
  • 150 g cukru drobnego
  • 125 g serka mascarpone
  • 30 dag malin
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 36 herbatników
  • 200 g czekolady białej
  • 50 ml śmietanki 30%

W przygotowaniu składników pomógł nam robot kuchenny marki Philips.

Sposób przygotowania:

W robocie kuchennym umieść twaróg, cukier oraz serek mascarpone i połącz w jednolitą masę. Możesz zrobić to również przy pomocy blendera lub miksera. Zwykły cukier można zastąpić cukrem z wanilią. Przygotowaną masę podziel na dwie części: 1/3 i 2/3

Chatka Baby Jagi- Pyszności

Chatka Baby Jagi- Pyszności

Maliny zblenduj na mus. Kilka sztuk odłóż w całości na później. Przetrzyj mus przez sitko, aby pozbyć się pestek i dodaj do 2/3 serowej masy. Całość dokładnie wymieszaj.

Chatka Baby Jagi- Pyszności

Chatka Baby Jagi- Pyszności

Pozostałą część białej masy (1/3) połącz z ekstraktem waniliowym. Na długim kawałku folii aluminiowej wyłóż spód z herbatników (3 rzędy po 4 ciastka) i rozsmaruj malinową masę. Przykryj kolejną porcją herbatników i wyłóż część białej masy.

Następnie wyłóż rząd świeżych malin i zegnij ciasto w chatkę. Zerknij na filmik z przepisem- tam pokazujemy dokładnie, jak to zrobić.

Chatka Baby Jagi- Pyszności

Chatka Baby Jagi- Pyszności

Przy pomocy szpatułki lub noża wyrównaj brzegi ciasta i wygładź nadmiar kremu, który mógł wydostać się podczas składania. Całość otul pozostałą częścią kremu z malinami i wstaw do lodówki na 2-3 godziny, żeby składniki dobrze się połączyły, a domek utrzymał swoją konstrukcję.

Chatka Baby Jagi- Pyszności

Chatka Baby Jagi- Pyszności

Przygotuj polewę: białą czekoladę podziel na kawałki i zalej ciepłą śmietanką 30%. Wymieszaj całość, żeby czekolada się rozpuściła. Powstałą polewę rozprowadź na schłodzonej chatce i wstaw do lodówki na dodatkową godzinę.
Po tym czasie nasze ciasto jest już gotowe. Smacznego!

Chatka Baby Jagi- Pyszności

Chatka Baby Jagi- Pyszności

 


Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×