Kategorie Newsy

Oto co tak naprawdę oznacza biały nalot na czekoladzie

Z pewnością nie raz zauważyłaś biały nalot na czekoladzie. I pewnie tak jak większość moich znajomych, wyrzucałaś ją prosto do kosza. Bałaś się ryzyka, że produkt w takim stanie może Ci zaszkodzić?

Okazuje się jednak, że to duży błąd. Biały nalot na czekoladzie jest dla nas jak najbardziej bezpieczny. Nie ma się więc czego bać 😉 Co więcej, już nigdy więcej nie musisz rezygnować z ukochanego smakołyku!

Oto co tak naprawdę oznacza biały nalot na czekoladzie

Skąd w ogóle bierze się biały nalot na czekoladzie?

W sieci można znaleźć masę wprowadzających w błąd wypowiedzi. Zgodnie twierdzą one, że biały nalot to nic innego jak pleśń. Nie brakuje również tez, że to niezaprzeczalny znak, iż czekolada po prostu nie nadaje się do spożycia. Nie powinien dziwić Cię więc fakt, że biały nalot postrzegany jest wręcz jak największy wróg czekolady.

Założenia te są jednak w 100% błędne. I nie ma się czego bać, o czym przekonasz się już za chwilę 😉

Oto co tak naprawdę oznacza biały nalot na czekoladzie

Tak naprawdę, biały nalot jest dla nas w pełni bezpieczny. Co więcej, to naturalny proces, który wiąże się ze zmianą temperatury.

Jeśli czekolada początkowo zostanie lekko podgrzana, po czym włożymy ją do lodówki, nie powinien zdziwić nas fakt, że na łakociach z czasem pojawi się biały nalot. To nic innego jak roztopione i ponownie zamrożone tłuszcze, które wchodzą w skład czekolady.

Obecność tego rodzaju nalotu może oznaczać także, że ziarna kakaowca użyte do wyrobu czekolady nie były najlepszej jakości.

Podsumowując, spożycie czekolady z białym nalotem z pewnością nam nie zaszkodzi. Jeśli nie chcesz kosztować takiej czekolady bezpośrednio po otwarciu, zawsze możesz zrobić z niej m.in. polewę czekoladową. I po kłopocie!

Koniecznie daj mi znać, czy wiedziałaś wcześniej co oznacza biały nalot na czekoladzie? A może tak jak moi znajomi, od razu pozbywałaś się takich produktów? Z niecierpliwością czekam na Twoją opinię 👍

Zobacz także: Jak przyprawić popcorn, aby wzbogacić jego smak