in

Oto co tak naprawdę oznacza biały nalot na czekoladzie. Obalamy kolejny mit!

Z pewnością nie jeden raz spotkałaś się z tym, że na czekoladzie po jakimś czasie pojawił się biały nalot. I pewnie tak jak większość moich znajomych, wyrzucałaś ją prosto do kosza, bojąc się ryzyka, że produkt w takim stanie może Ci zaszkodzić.

Okazuje się jednak, że to duży błąd. Biały nalot na czekoladzie jest bezpieczny, więc nie ma się czego bać 😉

Skąd się w ogóle bierze?

Na forach internetowych można znaleźć masę wprowadzających w błąd wypowiedzi, że biały nalot to pleśń lub znak, że czekolada nie nadaje się do spożycia.

Oba założenia są błędne. I nie ma się czego bać, o czym przekonasz się już za chwilę 😉

Tak naprawdę, biały nalot jest dla nas w pełni bezpieczny. Co więcej, to naturalny proces, który wiąże się ze zmianą temperatury.

Jeśli czekolada początkowo została lekko podgrzana, po czym włożyłaś ją do lodówki, nie powinien zdziwić Cię fakt, że na łakociach z czasem pojawi się biały nalot.

Obecność tego rodzaju nalotu może oznaczać także, że ziarna kakaowca użyte do wyrobu czekolady nie były najlepszej jakości.

Podsumowując, spożycie czekolady z białym nalotem z pewnością nam nie zaszkodzi. Możesz wykorzystać ją również m.in. do przygotowania polewy czekoladowej.

Wiedziałaś o czym świadczy biały nalot na czekoladzie?