Co oznacza biały nalot na ogórkach kiszonych? Czy można je jeść?

Co oznacza biały nalot na ogórkach kiszonych? Jako, że pojawia się on stosunkowo często, warto wiedzieć, czy może nam zaszkodzić i jaką ma funkcję.

Często zdarza się, że na ogórkach kiszonych pojawia się biały nalot. Wiele osób zastanawia się wtedy, czy można takie ogórki spożywać. Nic nie stoi na przeszkodzie, ponieważ jest to bardzo dobry znak! Biały nalot to pożyteczne dla naszego organizmu bakterie kwasu mlekowego.

Bakterie kwasu mlekowego, a nasze zdrowie

Bakterie kwasu mlekowego odgrywają bardzo pozytywną rolę w naszym organizmie. Te cenne probiotyki regulują działanie naszego układu pokarmowego oraz hamują rozwój szkodliwych bakterii. Zaleca się spożywać produkty bogate w bakterie kwasu mlekowego wszystkim osobom zmagającym się z dolegliwościami układu pokarmowego.

Oprócz tego probiotyki te wspomagają kurację infekcji intymnych, infekcji dróg moczowych oraz reakcji alergicznych. Ich dobroczynne działanie może docenić każdy, kto leczył stan zapalny jelit.

Bakterie kwasu mlekowego wzmacniają nasz układ odpornościowy. W związku z tym powinniśmy je spożywać codziennie, chociażby w postaci pysznych ogórków kiszonych!

Co oznacza biały nalot na ogórkach kiszonych?

Zdarza się również, że w słoiku z ogórkami kiszonymi pojawi się biały kożuch. Jest to tak zwany kożuch fermentacyjny i powstaje również w wyniku działania bakterii kwasu mlekowego. Wyglądem przypomina grubą, białą folię.

Warto wiedzieć, że sam kożuch nie działa negatywnie na nasz organizm. Jeśli jednak pojawi się w naszym słoiku, najlepiej go usunąć np. łyżką bądź wymieszać z resztą płynu. W przeciwnym razie kożuch ten może wpłynąć na kwasowość naszego przetworu.  Co w konsekwencji wpłynie negatywnie na nasze ogórki, które szybko się zepsują.

Jak wygląda pleśń na ogórkach?

Czasami na ogórkach pojawia się pleśń. Takiego produktu już nie powinniśmy spożywać. Pleśń zazwyczaj występuje punktowo. Charakteryzuje się niejednorodnym kolorem, może być zielona, niebieska lub szara. Jej struktura także znacząco różni się od białego kożucha, czy nalotu. Zazwyczaj jest grubsza i przybiera formę włochatej narośli.

Od teraz śmiało jedz ogórki z białym nalotem. Zawsze dokładnie obserwuj produkt, który spożywasz. Pamiętaj, że żywność zanieczyszczona pleśnią nie powinna być spożywana!


Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×