W życiu bym nie pomyślała, że bigos można zrobić bez kapusty. Strzelczyk przeszedł samego siebie

Bigos według receptury Tomasza Strzelczyka z pieczarek - Pyszności; Foto: https://youtu.be/LKHGAW74Ubo

Bigos z pieczarek według receptury Tomasza Strzelczyka różni się od tego tradycyjnego. Jednak należy zaznaczyć, że potrawa jest również wyjątkowo smaczna. Aby ją wykonać, należy przygotować takie składniki jak kiełbasa, pieczarki, cebula, czy ogórki kiszone. Wielu z nas trzyma te produkty w domu, więc wystarczy sięgnąć tylko do lodówki. Poniżej podajemy jak wykonać tę potrawę krok po kroku.

Tomasz Strzelczyk podzielił się na swoim kanale YouTube rewelacyjnym przepisem na bigos z pieczarek. Potrawa jest nie tylko wyjątkowo smaczna, ale również prosta w wykonaniu. To fantastyczne danie stanowi idealny pomysł na szybki obiad.

Bigos z pieczarek

Pieczarki – Pyszności; Foto: Canva.com

Bigos to tradycyjna potrawa, która często gości na naszych stołach podczas świąt. Składa się ona głównie z kapusty, mięsa, cebuli oraz grzybów. Tomasz Strzelczyk przygotował to kultowe danie w zupełnie innej odsłonie. Bigos z pieczarek różni się od tego tradycyjnego. Jednak jest równie smaczny i aromatyczny. Poza tym przygotujesz go w pół godziny!

Bigos według przepisu Tomasza Strzelczyka

Smażenie cebuli – Pyszności; Foto: Canva.com

Składniki:

  • 500 g kiełbasy
  • 600 g pieczarek
  • 500 g cebuli
  • 400 g ogórków kiszonych
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • majeranek, tymianek
  • bulionu
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Kiełbasę pokrój w plasterki. Wrzuć ją na rozgrzaną patelnię i smaż do momentu, aż się zarumieni. Następnie pieczarki posiekaj na kawałki i smaż je na dużym ogniu. W międzyczasie obierz cebulę i pokrój ją w piórka. Pokrojoną cebulę dodaj do pieczarek. 

Następnie do pieczarek z cebulą dodaj koncentrat pomidorowy. Wszystko dokładnie wymieszaj. Następnie całość posyp niewielką ilością tymianku oraz majeranku. Ogórki kiszone pokrój w plasterki i również dodaj je do pieczarek z cebulą. Na końcu wrzuć kiełbasę. Wszystko duś pod przykryciem około 5 – 6 minut.

Na końcu dopraw potrawę solą oraz pieprzem i wlej niewielką ilość bulionu. Wszystko dokładnie wymieszaj i duś pod przykryciem jeszcze około 5 minut. Gotowy bigos z pieczarek wspaniale smakuje w towarzystwie kaszy gryczanej.

 

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować jednogarnkowe spaghetti w sosie pomidorowym krok po kroku.


Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×